Кой е лидер на православното християнство в крайна сметка?

Кой е лидер на православното християнство в крайна сметка? - картинка 1

За широко затворените очи на българските медии

7/ От вчера светът се тресе от религиозни срещи и посещения. Дори няма смисъл да ви казваме кои, какви и къде са те.

Среща между братя – папа Франциск и руският патриарх Кирил нарекоха историческата си среща в Хавана.

Двамата разговаряха очи в очи в кубинската столица Хавана и излязоха и със съвместна декларация, изразяваща съжаление за хилядолетното разделение на християните. В съвместната декларация се посочва още, че двете църкви се противопоставят на еднополовите блакове, на евтаназията и на клонирането. След срещата папата написа в „Туитър“, че тя е била дар от Бога. 
Колко е библейско да си пишеш в Туитъра си е друг въпрос. Въпросът и проблемът тук е в отразяването на това събитие по нашите родни медии. С огромно благоговение, прекланяне към негово "Преосвещенство" са залети новините относно тези срещи и посещения. 
Аз питам обаче: Кой е лидерът на православното християнство в крайна сметка? Защото аз знам само за един такъв, с такава титла - Вселенския патриарх Вартоломей. Да, този, който дойде в България, а Бойко отмени срещата си с него , поради наизскочили отнякъде неизвестни мотиви за този отказ.

Главата на Православното християнство по света се държа грубо, нетактично и крайно недипломатично пред българския президент Росен Плевнелиев, който го покани в президентството, за да го награди с орден "Стара планина" Първа степен.

Вместо да покаже християнско смирение и благодарност към домакина си, Вартоломей заяви пред Държавния глава, че "българската държава трябва да върне църковни ценности, които са принадлежали на гърците".

И на фона на това питам: Този скандал ли е причината Кирил да бъде градационно величаят за "лидер на православното християнство, както го наричат медиите, или тук стои друг политически интерес? Кой кой е в световното религиозно господство?  Нямам спомен, въпреки множеството спорове, засега никой да е отменял тази привилегия на Вселенски патриарх.

И освен ако нашите духовни лица не смятат да присъединяват БПЦ към Руската църква, нямаме друг повод да наричаме Кирил "лидер"...

 

 

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове