Кой е мъжът с „желязната маска“?

Кой е мъжът с „желязната маска“? - картинка 1

Мистерия, останала неразгадана и до днес…

Всички сме гледали филма с Леонардо ди Каприо „Мъжът с желязната маска“, който е направен по романа на Александър Дюма. Необходимо е да поясним, че мъжът зад маската не е плод на въображението на автора, а реален човек, живял през 17-ти век във Франция.

Въпросът, който е вълнувал Дюма, пък и много други автори (Волтер, например) е „Кой всъщност стои зад маската?“. Според редица историци самоличността на затворника била крита умишлено от краля на Франция Луи XIV, защото той бил негов брат-близнак.

В края на 1840-та година, писател Александър Дюма разработва темата в последната част на поредицата  „Тримата мускетари“. Затворникът е принуден да носи желязна маска и е идентичен близнак на Луи XIV.

Всъщност стотици са хората, които са спрягани за мистичния човек зад маската, като сред тях са член на кралското семейство, изпаднал в немилост френски генерал и дори популярния драматург Молиер.

Доказателствата обаче сочат, че само двама от потенциалните затворници били в ареста в този период. Това са  Еркол Матиоле и Есташ Доже.

Матиоле бил италиански граф, който една вечер бил отвлечен, а след това вкаран в затвора. Причината била опит за съботиране на Луи XIV при превземането на италиански земи през 1678 година. Други историци твърдят, че Матиоле е починал по-рано от времето, в което започва да се говори за човека с желязната маска.

И тук идва хипотезата за втория – Есташ Доже. Неговата заповед за арест била издадена през 1669 година, а към нея бил прикрепен указ от краля, който забранявал на тъмничарите да разпространяват самоличността на затворника. Изтичането на информация се наказвало със смърт.

Според легендите Доже е организирал убийството на Краля Слънце. Конспирациите около него обаче не спират до тук, като се твърди, че името му е само псевдоним, с който да се скрие благородният му произход.

Въпреки многото хипотези, загадката и до днес остава неразгадана и никой не е в състояние да предположи, дали някога ще разберем кой наистина е бил Желязната маска.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове