/ВИДЕО/ Кой е новият Сноудън, който кара политиците да треперят?

/ВИДЕО/ Кой е новият Сноудън, който кара политиците да треперят? - картинка 1
/ВИДЕО/ Кой е новият Сноудън, който кара политиците да треперят? - картинка 2
Снимка: ВВС
/ВИДЕО/ Кой е новият Сноудън, който кара политиците да треперят? - картинка 3
Бастиан Обермайер
Снимка: AFP

Камерън заяви, че се чувства "виновен" за разкритията на офшорките на баща си

Световният скандал с документите от Панама придизвика един въпрос, чийто отговор засега остава неясен. Кой е анонимният източник, който успява да изнесе невиждано количество информация, да я изпрати безпрепятствено на журналисти?

Именно заради това, днес главният прокурор на Панама Дъглас Мелендес разпореди да бъде изнесена цялата техника и документация от офиса на кантората „Мосак Фонсека“. Припомняме, че тя е главният играч в целия скандал

Клонът на "Мосак Фонсека" в Салвадор е изпълнявал "скрити" функции за клиенти на фирмата по целия свят, смятат салвадорските власти.

ВВС
Снимка: ВВС

Но, как започна този скандал всъщност? Анонимен източник под името Джон Доу се свързва чрез криптиран чат с журналиста от Зюддойче Цайтунг - Бастиан Обермайер в края на 2014 година. Така започва най-мащабното журналистическо разследване. Обермайер пита само - колко информация имаш, отговорът е повече, отколкото си виждал някога, информира БНТ.

AFP
Бастиан Обермайер
Снимка: AFP

Започва интензивна кореспонденция, винаги с идентифициращ въпрос в началото, а в края с натискане на бутона изтриване, за да не остават следи. Междувременно изтичат терабайти информация. Подобен размер данни не могат да бъдат пратени с мейл, а под формата на криптирани хардрайвери.

"Научих всичко за безопасното предаване на огромни файлове информация", разказва Обермайер.

AFP
Едуард Сноудън
Снимка: AFP
Поради съображение за сигурност главният герой е използвал традииционен английски синоним – Джон Доу. Това ни напомня много за разкритията, които Сноудан и Асанж изнесоха пред света. И тук си задаваме въпроса: Този Джон Доу май е „новият“ Сноудън, нали?

Кой е той всъщност? Това все още не се знае. Както и не стана ясно, как една кантора съхранява такова количество данни в сървара си? И защо толкова лесно беше разбита сигурността му?

Междувременно днес британският премиер Камерън заяви, че е трябвало да следи по-внимателно как семейството му урежда плащането на данъците си и обеща да си вземе поука. Това предаде "Ройтерс", цитиран от БТА.

"Е, това бе голяма седмица. Знам, че трябваше да се справя с това по-добре, можех да се справя по-добре. Знам, че трябва да си извлека поуки, ще си науча урока", каза Камерън на среща със свои съпартийци от Консервативната партия в Лондон, които посрещнаха думите му със смях и ръкопляскания.

Но трябва да отбележим, че рейтингът на Дейвид Камерън достигна най-ниското си равнище на популярност от три години насам след  тези разкрития. Определено усещаме негативния за някои ефект от "Панамагейт"

Със сигурност има доста „мъгла“ около Панамагейт. Но е факт, че новите технологии направиха по-лесно от всякога предаването на криптирана информация, десетки медии вече поддържат системи за анонимно качване на данни, които защитават източника. А "Панамагейт" е само част от новата ера на изтичане на масивен обем от информация.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове