Кой ще наследи „Кой“

Кой ще наследи „Кой“ - картинка 1

адв. Александър Ангелов

Снимка: capital.bg

Слиза ли наистина Делян Пеевски от сцената, кой ще поеме бизнес делата му в България и ще проговорят ли „досиетата КТБ“?

9/Става нещо в държавата. Колкото и да е голяма вероятността премиерът Бойко Борисов да се дистанцира от „Модела Кой“ само за пред публиката, в последните дни на повърхността излизат процеси, които подсказват, че прегрупирането в кръговете около властта може и да не е само проформа.

Първо, спрените обществени поръчки за над 1,5 млрд. лева, засягащи в голяма степен бизнес кръговете около Делян Пеевски. Все още няма гаранция, че повторните търгове няма да бъдат спечелени от същите фирми, но агресията, с която от „Водстрой 98“ – една от големите строителни фирми в кръга на депутата, отговориха на Борисов, че ще се "абонират" за всички обществени поръчки и ще обжалват всяко решение оттук нататък, може да означава и други неща.

Второ, заявката за оповестяване на разследването за финансовите потоци от Корпоративна търговска банка. От разследването би трябвало да изскочат данни за лоши кредити, цесии и прехвърляния на фирми около Делян Пеевски. Собственикът на банката в изгнание Цветан Василев обяви в интервю за Сашо Диков пред „Би Ай Ти“, че става въпрос за кредити за над 150 млн. лева. По-интересно обаче е твърдението на Василев, че когато е представил списък с бизнеса и печалбите на Пеевски на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, той е

останал изненадан от „еманципирането“ на „финансовия си гуру“.

 

Тоест възможно е Пеевски да е работил повече за интересите на собствената си фамилия, а ако това е вярно, със сигурност не би трябвало да остане без последствия.

Трето, продажбата на дела на Делян Пеевски в „Булгартабак“. При официализирането на сделката делът от 5% се оценяваше на около 17 млн. лева. Сега по изчисления на финансовия журналист Мирослав Иванов този дял би струвал около 23 млн. лева. Дали „горницата“, получена от продажбата ще е някакъв вид изпиране на пари, както предполага Мирослав Иванов, или просто сумата от продажбата е необходима на Пеевски, за да финансира новите си медийни проекти? Скоро ще стане ясно. Но

 

ситуацията все повече прилича на прегрупиране на лагерите

 

и никак не е изключено този път слуховете за изваждане на Пеевски от играта да не са преувеличени.

И четвърто, през уикенда се наложило НСО да убеждава депутата, че трябва да приеме държавна охрана, защото има данни за подготвяно покушение срещу него. Той не искал да го ограничават така, но накрая приел. Което също навежда на мисълта, че "успелият млад мъж" скоро ще излезе от светлините на прожекторите. Дали доброволно, или с помощта на наложения му надзор...

Въпросът сега е кой ще го наследи и дали не вървим към още един фалит на банка - втората, която финансира бизнес кръговете около Пеевски след фалита на първата. Или, както се пошегува във фейсбук Атанас Чобанов от сайта Bivol: "Сложиха охрана на Пеевски - ще фалира ли ПИБ?". Очевидна е аналогията със събитията около фалита на КТБ - атаката срещу банката започна с прокурорска проверка заради сигнал за покушение срещу Пеевски, за което беше заподозрян мажоритарният собственик на банката Цветан Василев.

Дали обаче наистина става въпрос за размествания в големия бизнес или просто един бизнес посредник ще бъде заменен с друг, просто защото бизнес моделът е такъв, че не може да е толкова успешен светло?

По информация на „Фрогнюз“ в последните дни текат съвещания на активисти на ДПС в боянския хотел „Берлин“, на които се търсят начини

 

засегнатите от спирането на обществени поръчки фирми да бъдат прехвърлени на други хора.

 

Според изданието човекът, който ще наследи бизнес империята на Пеевски е довереният му адвокат Александър Ангелов. За това намекна и Осман Октай, който каза пред Нова телевизия, че за наследник се обсъждали имената на двама юристи – един приближен до прокуратурата, а другият до спортните кръгове.

В момента Александър Ангелов е познат на широката публика като собственик на една трета от акциите на футболния клуб „Левски“. Това е същият човек, който според Цветан Василев е поискал от него

 

да прехвърли част от компаниите, финансирани и притежавани от КТБ на Делян Пеевски.

 

По твърдения на банкера след като той е отказал, е задействан сценарият, който доведе до фалита на банката. Ангелов е и едно от най-често срещаните имена в списъка с посетители на Василев в КТБ, който изтече в медиите. Последната му отбелязана визита е през февруари 2014 г. - времето, когато "Булгартабак" се преместваше в сферата на влияние на Делян Пеевски.

Преди официализирането на Делян Пеевски като собственик на дялове в „Булгартабак“ Александър Ангелов е бил човекът, който е ръководил работата, или поне е участвал в общите събрания на ръководството на холдинга. Предполага се, че Ангелов има и общи интереси с бизнесмена Александър Сталийски, който пък беше „ударен“ със спирането на обществената поръчка за почистване на „Летище София“.

Според „Фрогнюз“

 

кръгът на Пеевски е обсъждал и ответен удар, с който да предизвика скандал около премиера Бойко Борисов.

Ангелов става публично близък на Пеевски през 2012 г. Тогава при покупката на недовършената сграда на ИПК "Родина" купувачът в лицето на дружество, управлявано от майката на депутата - Ирена Кръстева, беше представляван именно от Ангелов. Той фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг". Основен кредитор на "Петрол" беше КТБ.

Счита се, че чрез него Пеевски се ползва с подкрепата на задкулисните играчи от ДС, които продължават да влияят върху бизнеса и да се месят в управлението на страната.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове