Коктейли от лекарства - нож с две остриета

Коктейли от лекарства - нож с две остриета - картинка 1

Броят на спасените и отнетите от лекарствата животи е напълно равен

Макар че обикновено свързваме смъртта с употребата на незаконни наркотици, лекарствата изписвани с рецепта убиват над 100 000 души всяка година. Неправилната употреба на лекарства е сериозен проблем в Съединените щати и често пъти вземането на две привидно безопасни лекарства може да доведе до сериозни, ако не и смъртоносни последици.

Всяко лекарство, като се започне от сиропа за кашлица, продаван без рецепта и се стигне до болкоуспокояващите лекарства по рецепта, се продават с указания с кои видове лекарства не трябва да се пие съответното лекарство. И въпреки това, опасното комбиниране на лекарства продължава да се случва.

Антидепресанти и болкоуспокояващи

Всеки на когото са предписвали или антидепресанти или болкоуспокояващи средства най-вероятно е запознат с предупреждението никога да не пие двете едновременно, не защото лекарят ви не иска да се забавлявате, а по-скоро защото той не иска да излагате здравето си на опасност.

Както SSRIs, така и болкоуспокояващите средства, наречени триптани, също нарушават нивата на серотонин в мозъка. Както се съобщава от National Library of Medicine, резултатът от това взаимодействие се изразява в неприятни странични ефекти като превъзбуда, висока телесна температура, сърцебиене и ускорено дишане.

Антикоагуланти и аспирин

Антикоагулантите са сериозни лекарства с рецепта, които често се предписват на пациенти за намаляване формирането на кръвни съсиреци в артериите. Те въздействат на химическите реакции в тялото за удължаване на времето, необходимо за формирането на кръвен съсирек. 

Аспиринът е често употребявано лекарство без рецепта, използвано за облекчаване на болка. Обаче, много хора не знаят, че той също така разрежда кръвта и има антитромбоцитни свойства. Когато двете лекарства се използват едновременно, те могат да имат натрупващ се ефект и да повишат риска, както от вътрешен, така и от външен кръвоизлив.

Тук трябва да споменем джинджифила и куркумата, които също имат разреждащи кръвта свойства, поради което не е удачно да се приемат при пиенето на антикоагуланти. 

Болкоуспокояващи и лекарства против тревожност

Както лекарствата против тревожност, така и извличаните от опиати болкоуспокояващи средства като кодеин, морфин и марки като Percocet и викодин, действат като депресанти.

Ако се взимат едновременно, тези лекарства могат да повишат токсичността в тялото. Това претоварване с депресанти може сериозно да снижи капацитета както на дишането, така и на сърцето на човек, понякога до смъртоносни нива. За жалост поради действието на лекарствата върху дихателната система, ефектът може да е смърт.

Парацетамол и опиати

Ацетаминофенът (парацетамол) и опиатите са две много популярни, но също така много опасни лекарства и когато се пият едновременно в дози по-високи от препоръчаните, действието им е смъртоносно. Често пъти хората могат да се опитат да подсилят ефекта на тиленола като пият лекарството в комбинация с пристрастяващия тиленол 3 (ацетаминофен и кодеин). Когато двете лекарства се пият заедно, те могат сериозно да увредят черния дроб, съобщава сайтът The Fix.

Лекарство за кашлица и антихистамини

Много лекарства за кашлица без рецепта и антихистамини съдържат сходни съставки и хората, които ги пият заедно са в опасност от предозиране.

Това може да усили седативния им ефект. Повишеното усещане за сънливост може да представлява особена опасност за хората, които не знаят за този ефект на сънливост и работят на тежки машини или карат превозно средство. Пиенето на лекарство за кашлица и антихистамини дори и преди лягане може да причини чувство на умора и замаяност на следващата сутрин.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове