Количество за сметка на качество

Количество за сметка на качество - картинка 1

Студентите в България - начин на употреба

 Какво е да си студент в днешно време?

Това представлява една въртележка от изпити, партита, учене, не учене, успехи и падения. И накрая ставате висшист със самочувствие на знаещ и можещ човек. Но какво се оказва накрая? Че сте ненужен никому и имате конкуренция за всяка една работа, за която кандидатствате, и дори да сте идеалният кадър за длъжността, отново не Ви наемат.

Да се върнем малко по-назад във времето. В училище не са ни подготвяли за такива неща, за това съревнование, не само за отлични оценки. Дори да сте били отличниците на класа, дори и на випуска, това не значи, че ще бъдете отличници и в живота. И това е все по-често срещано явление.

Хора, които наистина са се трудили дори и в студентските си години и не са купонясвали неспирно, завършват и се оказва, че техен шеф им е човек дори и без образование.

Сега бихме си казали "Сигурно има връзки", но в днешно време нямаш ли си за никъде.

Или трябва да се стараеш неуморимо всеки ден, за да получиш това, за което си се борил, или просто да се откажеш, да си намериш работа, колкото да имаш пари да живееш и да станеш средностатистически човек без мечти.  

Висшето ни образование днес е едно от най-достъпните неща. Вече можеш да станеш учащ се дори и успехът ти в училище да е бил доста под минималният. Университетите ни произвеждат все повече и повече ВУЗисти, които както се оказва, по-голяма част от тях дори не си намират работа по специалността си. Също както строителните фирми, които построиха стотици хотели по Черноморието - има ги, там са и просто чакат някой да ги вземе/посети.

Новото предложение от Министерството на образованието и науката е,че броят на студентите в България е твърде голям и трябва да се намали с близо два пъти.

И сега идва въпросът, как ще пресеем добрите от лошите? Така за "по-умните" или тези с повече късмет студенти, ще има повече средства за образованието им, като по този начин се очаква и повишаването на качеството им като бъдещи кадри.

Количество за сметка на качество.

Около 50% са студентите, които завършват висшето си образование и 5 години не могат да намерят сигурна и постоянна работа. Но те ли са виновни за това? Председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов отбелязва, че 92,7% от фирмите у нас са микро- и минипредприятия, 7% са среди предприятия и само 0,2% са големи предприятия. Висшето образование не готви специалисти за сергии, магазинчета и кафенета.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове