Колко добре познавате историята на България?

Колко добре познавате историята на България? - картинка 1
Планина България, намираща се в Южна Италия

Чували ли сте за планината България?

Италия – страхотна страна, пълна с много забележителности. Рим, Милано, Венеция и Флоренция са само част от популярните италиански дестинации, които милиони туристи посещават всяка година. Но сега няма да говорим за тези красотите, а ще Ви отведем в подножието на италианската планина България и българско градче в Италия. Да, правилно прочетохте, планината и градчето са кръстени на нашата родина.

Monte Bulgheria е името на малък планински масив, намиращ се в провинция Салерно, Южна Италия. А в подножието на планината България (Monte Bulgheri) се намира едно красиво италианско градче, което се казва Celle di Bulgheria, на няколко километра от Средиземно море.

Чудите се защо и как така в Южна Италия има такива места, посветени на България. Сега ще разберете… Ще ви върнем назад във времето - два века преди познатото ни пристигане на Аспарух отсам Дунав. Павел Дякон, историк, теолог и поет от 8 век, дава интересни данни за прабългарите, най-вече за Алцековите българи в Италия. Според Теофан Изповедник (византийски духовник и летописец – ок. 758-760 г.) Алцек е петият син на кан Кубрат, живял в региона Молизе (Централна Италия).

Но, въпросът е кои са прабългарите? И как част от тях се заселват в областта Беневентум (Южна Италия) през 667 г.?

Според най-ранния европейски източник „Анонимен римски хронограф“, в който се споменават българите през 354 г. от неизвестен летописец, българите населявали земите около Каспийско, Азовско и Черно море, стигайки на юг до предпланините на Кавказ. Хуните вероятно са населявали през 158 г. днешен Северен и Западен Казахстан, дори пресичат и р. Волга. Според тази хипотеза няколко века по-късно се появяват тюрките.

Челе ди Булгерия

За някои учени, първите българи са пристигнали в Италия с лангобардите (германско племе) през 568 г.

Третата готическа война (535—554) опустошава Италия и тя  бива разпокъсвана от лангобардите. Лангобардите завладяват по-голямата част от Италия.

А през 774 година Лангобардското царство е унищожено.

Първият крал на лангобардите в Италия е Агелмунд (Agelmund), син на херцог Айо. Царува 33 години – 4 и 5 век. През 439 г. българите (vulgares) убиват крал Агелмунд и отвличат дъщеря му, която трябвало да бъде негова наследница.

Лангобардите избират още на бойното поле Ламисио за крал, намерено и осиновено дете.

Новоизбраният крал Ламисио (Lamissio) побеждава българите в една страшна битка, отмъщавайки за баща си. В легендата се говори още, че след доста години в завоюваната страна на българите, лангобардите (489 г.) се оттеглят в страната на ругите (Rugier), Долна Австрия, на север от Дунав.

Причината, която е предизвикала сблъсъка между българите и лангобардите, вероятно е за разпределението на територии. В крайна сметка обаче лангобардите надделяват. Тогава обичаят изисква – губещите да се обединят с население от победителите.

Гримоалд – крал на Херцогство Беневенто (647 – 662), крал на лангобардите и крал на Италия

Според Теофан Изповедник след разпадането на Велика България, една част от прабългарите, предвождани от най-малкия син на хан Кубрат – Алцек, се заселва в земите на Лангобардското царство, при краля на лангобардите Гримуалд – 667 г.

Прабългарите, предвождани от кан Алцек, се заселват в областта Беневентум (Южна Италия). Кан Алцек получава лангобардската титла за кралски чиновник – гасталд,  според хрониките на Павел Дякон.

Оттогава до днес тази част на Италия остава с потомци на прабългарите.

И да, ако идете там днес, те, местните, ще Ви кажат: „Нашите потомци не са римляните, а прабългарите“. Особено в градчето Челе ди Булгерия, хората имат виртуална, романтична връзка с България и този момент, който споделят и изживяват днес, са прекрасно пожелание за бъдещето!

С една дума: Ако ви се отдаде възможност посетете кътчето в Южна Италия, наречено на родината ни и се гордейте, че сте част от българския род!

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове