Колко дълго можем да оцелеем в космоса без скафандър?

Колко дълго можем да оцелеем в космоса без скафандър? - картинка 1

Защо астронавтите винаги носят тези големи и странни скафандри?

Защо астронавтите винаги носят тези големи и странни скафандри? В името на точния отговор, businessinsider.com представя интересно видео, което показва какво би се случило с човек, пуснат в Космоса без специален костюм. 

Ако случайно ви се случи да се реете в космическото пространство без скафандър, не задържайте дъха си! Вакуумът в Космоса така или иначе ще изпомпа целия наличен кислород от тялото ви. Така, ако е останал някакъв въздух в дробовете ви, единственото, което може да се случи, е те да се пръснат.

Кислородът в останалата част от тялото ви също ще изчезне. Ще започнете да се надувате, докато не достигнете два пъти нормалния размер на тялото ви, но спокойно – няма да експлодирате. Кожата ви е достатъчно здрава, за да ви задържи цял, макар и раздут до краен предел.

Всяка налична течност в тялото ви ще започне да се изпарява, което ще доведе до сваряване на езика и очите ви.

Без въздух в белите дробове, кръвта ще престане да снабдява мозъка ви с кислород. Така ще започнете да загивате след около 15 секунди. В рамките на 90 секунди ще умрете от задушаване. Освен всичко друго, в Космоса е много студено. Евентуално ще замръзнете до вкочаняване.

В зависимост къде се намирате в Космоса, времето, за което ще замръзнете, е различно, но като цяло ще отнеме между 12 и 26 часа. Ако се реете близо до звезда обаче, ще изгорите до въглен мигновено.

Тялото ви може да издържи в Космоса доста дълго време. В даден момент бактерии ще започнат да ви прояждат отвътре, но това няма да продължи дълго, така че разлагането ви може да стане изключително дълъг процес.

Така реално може да се реете из Космоса под формата на замръзнала буца в продължение на милиони години. Кой знае, може би някой ден напреднала извънземна раса ще ви открие. 

 

profit.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове