Колко езика може да научи човек?

Колко езика може да научи човек? - картинка 1

Ще се учудите колко много

Милиони хора по света ползват свободно няколко езика. Чували сме, а може би дори познаваме хора, които владеят 10, 15 езика... Но докъде стигат човешките възможности в това отношение?

Майкъл Ерард е пропътувал света в търсене на хиперполиглоти - хора, които изучават и владеят голям брой езици, изучавал е тайните на техния успех и обяснява защо е толкова трудно да се определи точен брой относно познанието на езици.

Сред хората, за които той разказва в книгата си Babel No More, са:

Греъм Кенсдейл - професионален преводач на 14 езика към Европейската комисия в Брюксел.

Като Ломб - един от първите симултанни преводачи в света, владее 16 езика, пет от които по нейните думи "живеят в нея", пет, които може да реактивира за половин ден и още шест, от които превежда свободно.

Александър Аргуелес - той отказва да назове брой - "Ако някой ви каже колко езика говори, не му вярвайте". Изучавал e повече от 60 езика, посвещавайки по девет часа на ден за интензивна подготовка.

Кен Хейл - прочутият лингвист от Масачузетския технологичен институт твърди, че от 50-те езика, които използва, "говори" истински само три. Според него да говориш един език означава да познаваш всички културни особености, свързани с него.

Кардинал Джузепе Мецофанти - твърди се, че говорел между 40 и 60 езика. Един от биографите му ги разпределя така: 14, които е изучавал, но не е използвал, 11, на които можел да води разговор, 9, които говорел не съвсем идеално, но с перфектен акцент и 30 (!), които владеел до съвършенство.

Историите за езиковите умения на Мецофанти са толкова невероятни, че може би са просто легенди. Учените, с които Ерард е разговарял, твърдят, че теоретично няма ограничение за броя езици, които може да научи човек. Единственото ограничение е времето.

Въпреки това повечето хиперполиглоти не желаят да си приписват голям брой езици - макар и да са изучавали десетки.

Техните критерии за "знаене" на език са по-високи. Обикновено не посочват повече от 15. Но останалите 30 или повече, с които са запознати "донякъде" често са по-добри от нашите един-два, на които можем горе-долу да общуваме.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове