Колко мъка има по света...

Колко мъка има по света... - картинка 1
3-годишният Никола
Снимка: marica.bg

Историята на майка, която прави всичко възможно, за да спаси детето си

Вчера седнах да гледам телевизия. Пуснах го и попаднах на една новина, от която се просълзих и замислих, колко „мъка има по този свят“, както казва Моканина от Йовковия разказ „По жицата“. Вижте за какво става въпрос:

Самотна майка от Пловдив продава дрехите на детето си, за да събере пари за лечението му.

Жената живее с едва 370 лева на месец и е принудена да продава всичко излишно в интернет с една цел - да даде шанс на детето си да проходи, съобщава „Дарик“.

За крехката си възраст Никола е претърпял цели 10 операции. Детето е с детска церебрална парализа. Баща му го изоставил като разбрал тежката диагноза. А майка му е неотлъчно до него. Клиника в Полша дава надежда на самотната майка, че Никола може да проходи.

„Набираме средства, които са необходими за заминаването ни. 5550 евро е първото отиване - ще се наложи да се ходи 2-3 пъти до там", споделя Саша Димитрова.

Бабата на детенцето работи в Гърция и помага с каквото може оттам за скъпата рехабилитация. Обаче покрай кризата заплатата й спада от 600 евро на 400. Това споделя майката на Никола.

За да събере средства, Саша започва да продава собствените си дрехи и тези на детето си в интернет. Майки разбират за проблема й и организират онлайн търг за продажба на дрехи.

Тъй като няма на кого да повери грижите за Никола, Саша не може да започне работа. За първия курс на лечение са необходими около 10 хиляди лева. До момента са събрани 2300 лева. Накрая е публикувана банковата сметка, на която всеки може да помогне, с каквото може.

Това е тежката съдба на Саша и на Никол. Убедени сме, че тази новина поражда някакви чувства у всички. И, това е нормално, защото животът им е борба всеки ден.

Не можем и друго да разберем. Как може да има такиви бащи? Рабрал, че детето има проблем, и хоп, зарязва и майката и него. Това е безумие. А, къде остана твърдението, че „мъжът трябва да бъде глава на семейството и да го защитава от всичко“. Може би този човек не може да разбере какво е да си баща и никога няма да го разбере.

А, за детенцето какво да коментираме. То е душичка малка, което има право да изживее нормално детството си. Да играе навън, да тича, да има приятели, както всички деца. Дано, наистина се случи това. Искренно му го пожелаваме…. И сме сигурни, че ще стане, защото неговата майка е до него и никога няма да се предаде, докато не направи всичко възможно, за да излекува Никола. И най-важното има добри хора, които ще помогнат! Убедени сме!

Неслучайно, казват, че майчинската обич е най-силната на света.

За финал ще кажем, че държавата трябва да се замисли върху подобни случаи и да поеме част от тяхното лечение. Но, сега няма да говорим затова, защото коментарът ни бе насочен към съдбата на семейства като това на Саша и Никола. За стоицизма на духа и безмилостната борба с живота…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове