Колко процента от "новите" еврофондовете е усвоила България?

Колко процента от "новите" еврофондовете е усвоила България? - картинка 1

От новия програмен период справката се актуализира в реално време

От старта на новия програмен период на европейското финансиране – 2014 – 2020 година, страната ни е получила от Европейския съюз траншове в размер на почти 750 млн. евро, което представляват 4,55% от целия бюджет. Това показва справка на изпълнението на оперативните програми,  цитирана от БГНЕС. От новия програмен период справката се актуализира в реално време.

Общият бюджет на европейските фондове, които ще могат да се усвояват две години след края на периода – 2020-та, т.е. до 2022-ра година, възлиза на 16,4 млрд. евро. От тях 14 млрд. са европейско финансиране, а 2,4 млрд. евро от националния бюджет. От одобряването на оперативните програми, за повечето от които това стана преди повече от една година, до момента договорените за изпълнение проекти възлизат на 2,7 млрд. евро или 16,5% от общия бюджет на програмите.

От “новите” еврофондове в българската икономика реално са влезли към 03 май 2016 г. едва 256 млн. евро или 1,55% от пълния бюджет. Обичайно първите години на всеки програмен период усвояването на пари става с ниски темпове, които постепенно се увеличават с всяка изминала година. За този програмен период, обаче, Европейската комисия въведе правила, според които страните-членки трябва да изпълнят определени условия, за да получат достъп до мащабното европейско финансиране. Става въпрос за приемането на съответно законодателство, както и реални реформи в ключови сектори – здравеопазване, образование, води и др.

България има около година, за да покрие критериите. Ако не го направи, може да се окаже, че през 2018 г. страната ни отново е на опашката по усвояване на европейското финансиране, независимо от амбициите и силната зависимост на българската икономика от фондовете на ЕС.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове