Колко струва най-скъпият Rolex в света?

Колко струва най-скъпият Rolex в света? - картинка 1

Rolex Daytona, който принадлежал на актьора Пол Нюман, беше продаден на търг

Rolex Daytona, който принадлежал на актьора Пол Нюман, беше продаден на търг за 17.8 млн. долара, поставяйки нов световен рекорд за ръчен часовник, съобщава аукционна къща Phillips.

Часовникът бил подарен на Нюман от съпругата му Джоан Уудуърд по времето на снимките на филма за автомобилни надпревари Winning в края на 60-те години на миналия век.Появата на Нюман с часовника предизвика истерия сред почитателите на часовниците, които кръстиха на негово име особения стил на циферблата.

„Търсенето на всички модели Daytona стигна до незапомнени висини, което го превърна в най-желания модел от колекционерите“ до ден-днешен, съобщи Phillips.

Тази година Джеймс Кокс, бивш приятел на дъщерята на Нюман - Нел, предложи оригиналния часовник „Пол Нюман“ Daytona от 1968 г. на търг. Кокс каза, че актьорът е му е дал часовника през 1984 г.

Phillips отказа да разкрие самоличността на купувача, като съобщи само, че той е направил печелившото наддаване по телефона. Цената от 17.8 млн. долара включва и разходите по търга.

Аукционната къща определи часовника Rolex на Нюман, който актьорът носел всеки ден между 1969 и 1984 г., като „най-култовия колекционерски ръчен часовник на 20 век“.

Той побеждава предишния рекорд за ръчен часовник, който беше продаден на търг за малко над 11 млн. долара. Моделът беше Patek Philippe от неръждаема стомана.

До този момент най-скъпият Rolex, продаван някога на търг, беше Bao Dai – от жълто злато и автоматичен стил, за който бяха платени пет милиона долара през май.

Но Rolex-ът на Нюман не е най-скъпият часовник в историята. Джобен часовник на Patek Philippe от 1933 г., създаден за известния банкер Хенри Грейвс, беше продаден за 24.4 млн. долара на търг на Sotheby’s през 2015 г.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове