Колко струва затварянето на европейските граници

Колко струва затварянето на европейските граници - картинка 1
Снимка: БТА

18 млрд. евро на година ще харчат държавите за граничен контрол, предупредиха от Брюксел

9/Пълно възстановяване на граничния контрол между страните - членки на Европейския съюз, може да струва 18 млрд. евро годишно, предупреди днес Европейската комисия, съобщи БТА.   
Временният граничен контрол между някои европейски държави бе установен заради мигрантската криза и през последните месеци се засилиха опасенията от пълно разпадане на Шенгенското пространство. 
Според оценка на ЕК, оповестена днес, подобно развитие на събитията може да струва до 0,13 на сто от брутния вътрешен продукт. Само разноските за шосейния транспорт могат да достигнат 7,5 млрд. евро годишно, като особено силно ще бъдат засегнати страни с голям износ. 
В документа, който включва планове как Шенгенската зона да бъде напълно възстановена до декември, Европейската комисия отбелязва, че освен търговията, връщането на границите може да застраши също така сътрудничеството в правосъдието и дейността на полицията.

Бежанската вълна, която залива Европа, ще продължи поне до 2050 г., прогнозираха наскоро от Българската академия на науките. Според проучването пикът на мигрантската криза ще е през 2035 г. и след това вълната ще затихва. Очаква се през тази и следващите две години Европейският съюз да бъде атакуван от 1,3-1,5 млн. мигранти на година. През миналата година натискът по балканския път, който минава през Гърция-Македония-Сърбия-Хърватия се е увеличил 20 пъти. Затягането на режимите по него ще измести маршрута на мигрантите в посока на Албания-Черна гора-Италия, прогнозират от БАН. България също не е застрахована да поеме евентуално пренасочване на мигранти. 

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове