Колко тежат 40 лева в скъсания джоб на пенсионера

Около 60% от българските пенсионери ще получат великденски добавки към пенсиите. Тези с доход над 300 лева се оказаха богати

9/Агнешка плешка, зелена салата, козунак,  кора шарени яйца и бутилка вино. Вероятно така според кабинета ще изглежда „луксозната“ пенсионерска кошница на Великден. Ако, разбира се, до 1 май „почерпените“ от държавата пенсионери успеят да задържат в джоба си добавката от 40 лева. Защото ще получат сумата с априлските си пенсии, но тя е само за най-бедните - с доходи до 300 лева.

Днес правителството гласува отпускането на 50,5 млн. лева за обещаните още в края на миналата година великденски добавки. Както на Коледа, и сега добавка ще има за 1,262 млн. от най-бедните пенсионери. Останалите 925 хиляди пенсионери и сега ще ги гледат със завист и със сигурност ще се чувстват обидени. Вярно е, че сред тях има и такива с високи пенсии от по 800-900 лева, но няма да е преувеличено, ако кажем, че повечето възрастни хора в България не могат да си позволят традиционното за Великден агнешко (Средната пенсия е около 330 лева.)

 

Не се заяждаме, ама не можем и да се въздържим да не попитаме – като се има предвид, че тези 50 млн. лева бяха предвидени още в бюджета за миналата година, и като се хвали толкова министър-председателят Борисов с над половин милиард лева, допълнително събрани от борбата с контрабандата, толкова ли му се досвидя да почерпи с по един празничен обяд и останалите пенсионери?

Че то откакто се раздават празнични добавки, възрастните хора могат да си позволят да хапнат и малко месо. Иначе как си представяте, че решават сложното уравнение с плащане на сметки и пълнене на хладилник с по-малко от 300 лева на месец? Обаче и този, който взима 310 лева, има същия проблем с неизвестните в уравнението, ама за него 40 лева няма.

Но ако ще делим хората на бедни, по-бедни и най-бедни, се налага да споменем, че празничен обяд не може да си позволи всеки десети българин, да не кажем всеки втори. Според Института за пазарна икономика под прага на „най-дълбоката“ бедност попадат 10% от хората у нас, които преживяват с доход под 200 лева на месец.

А пък по изчисленията на КНСБ, които правят редовни изследвания на тема издръжка на живот, 30% от българите живеят с общ доход до 296 лева на член от домакинството. Това прави 2,2 млн. българи без празнично великденско меню. И работещи, не само пенсионери. Така че те също биха се зарадвали на едно агнешко кокалче. Ако имат зъби де….

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове