Колорадо ще помага на бездомните с пари от данъците за марихуана

Колорадо ще помага на бездомните с пари от данъците за марихуана - картинка 1

Властите на град Аурора ще използват голяма част от приходите от легалната продажба на марихуана, възлизащи на стойност 4,5 млн. щатски долара, за да финансират организацията Colfax Community Network

Един от най-големите градове в щата Колорадо, където продажбата на марихуана е легална от 2014 г., ще дари 1,5 млн. долара от постъпилите  данъци на неправителствени организации, занимаващи се с бездомни хора, предават от Офнюз.

 Властите на град Аурора ще използват голяма част от приходите от легалната продажба на марихуана, възлизащи на стойност 4,5 млн. щатски долара, за да финансират организацията Colfax Community Network, която помага на семейства с ниски доходи с осигуряване на жилища, храна, дрехи и хигиенни продукти. Досега щатът е подпомогнал НПО-то с 220 хиляди като част от двугодишен план за справяне с проблема.  Освен 1,5 млн., одобрени за градския бюджет за 2016 г., още толкова са заделени за бездомните през следващите две години.

Кризисният център в града, както и лечебното заведение за хора с психични проблеми ще получат оборудване като част от програмата.По принцип подобни програми се финансират от средствата, събрани от глоби за неправилно шофиране. Продажбата на марихуана обаче се е отразила много позитивно на изпитващите затруднения неправителствени организации. 

Според изчисленията приходите от растението за 2015 г. са 2,65 млн. долара, за тази година се очаква те да нараснат до 5,4 млн., а  през 2017 г. - до 6,4 млн. долара. Очаква се сумата да се задържи на едно ниво в периода 2018-2020 г., когато ще бъдат раздадени всички лицензи за продажба. В момента в щата има поне 20 обекта за купуване на марихуана, а максималният им брой е определен на 24.

През март Лос Анджелис предложи да финансира програмата си за бездомни по подобен начин. Приходите от легалната продажба на канабис в щата се очаква да достигнат 16,7 млн. годишно.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове