Комедия: КАТ пусна електронни услуги - но не работят

Комедия: КАТ пусна електронни услуги - но не работят - картинка 1

След 432 000 лева и години закъснение възможността да си платите глобите онлайн вече е факт. Само че не функционира

Възможността да проверите онлайн дали имате глоби към пътна полиция и да ги платите по електронен път не е кой знае какво достижение на прогреса - в страни като Естония тя съществува още от края на 90-те години. У нас на КАТ му отне близо двайсетина години отгоре, но най-после тази възможност е факт на портала за електронни услуги на МВР. 
Само че, кой знае защо, тя не работи. 

Комедия: КАТ пусна електронни услуги - но не работят

 На пръв поглед системата изглежда съвсем проста: въвеждане номера на шофьорската си книжка и своето ЕГН, и тя ще ви каже имате ли глоби и други задължения към КАТ. Би трябвало също да можете да ги платите по електронен път, вместо да сте принуден да плащате комисиона на разположения в КАТ банков клон. 

Реалният резултат от въвеждането на исканите данни е съобщение "Възника грешка на сървъра, моля свържете се с администратора". Допуснахме, че може би все пак е необходима регистрация на сайта, макар това да не е упоменато никъде. 

Процедурата по регистрация също е лесна - попълвате само e-mail адрес и парола (изискванията каква да е паролата - примерно да съдържа главна буква, да включва цифра и да не съдържа знаци като долно тире - ви се съобщават, след като сте я попълнили, така че може да се върнете три-четири пъти към тази стъпка, но да речем, че това е дреболия). 
После системата ви уведомява, че регистрацията е успешна и ще получите потвърждение за това на мейла си. Използвахме три различни адреса с хостинг в България и в чужбина, но на нито един не се получи каквото и да било от КАТ. 

Комедия: КАТ пусна електронни услуги - но не работят

До момента нямаме отговор от МВР какъв е проблемът със системата, и от кого е разработена тя. Порталът за електронни услуги към министерството е финансиран по европейската Оперативна програма "Административен капацитет". 

До 2016 година общо за подобни дейности са изплатени 432 000 лева по информация на в. "Сега". Впрочем стартирането на възможността за електронни плащания към КАТ бе насрочена за 1 април... миналата година. Какво е наложило закъснението, засега не е ясно. Ясно е само, че не е било за доизпипване на системата. 

Прехвърлянето на административни услуги онлайн е начин за ограничаване на корупцията - много сигурен начин, ако се съди по опита на други страни. Което според някои скептици обяснява и липсата на ентусиазъм у българската администрация да го стори. По първоначални планове т. нар. "електронно правителство" трябваше да бъде завършено и да започне да функционира през... 2004 година. 

 

automedia.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове