Комплексът „Сердика“ израсна от „мястото с поповите лъжички“ ‎

Комплексът „Сердика“ израсна от „мястото с поповите лъжички“ ‎ - картинка 1
Снимка: Лияна Панделиева
Комплексът „Сердика“ израсна от „мястото с поповите лъжички“ ‎ - картинка 2
Снимка: Лияна Панделиева
Комплексът „Сердика“ израсна от „мястото с поповите лъжички“ ‎ - картинка 3
Снимка: Лияна Панделиева
Комплексът „Сердика“ израсна от „мястото с поповите лъжички“ ‎ - картинка 4
Снимка: Лияна Панделиева
Комплексът „Сердика“ израсна от „мястото с поповите лъжички“ ‎ - картинка 5
Снимка: Лияна Панделиева

Целият министерски съвет присъства на откриването ‎на археологическия комплекс в центъра на София

„Античният комплекс "Сердика" е уникален обект, какъвто освен Рим нито една друга европейска столица не притежава.“ Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при откриването на археологичния комплекс, който се намира под стъклен похлупак на Ларгото.

„Благодаря на всички, които подкрепиха този градеж, благодаря на изпълнителите, благодаря на... критиците-журналисти...“ Рашидов напомни репортажите, които показваха как строежът е обвит с найлони, после как е наводнен.

„И поповите лъжички показаха – да, имаше и такива. Вече няма.“

– с усмивка коментира министърът и продължи:

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

"Този обект го изстрадахме. Знаете, че две години работихме по проект, с който кандидатствахме в МРРБ. Защо беше труден обектът? Една година и половина археолози, над 100 души проучваха най-долния слой, след това подадохме оставка, около 2 години обектът бе покрит с найлони. Но слава на бог, след като дойде вторият кабинет "Борисов", една от първите задачи беше Ларгото да завърши успешно."

Европейското финансиране на обекта възлиза на около 10 млн. лв.

В името на опазването на археологията, метрото е слязло с 27 метра под нивото на римските останки, изтъкна премиерът Бойко Борисов. На откриването присъстваха и предишни министри на културата, а премиерът напомни, че предишните министри давали разрешение да се строи направо върху откритите старини. 

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

Вежди Рашидов каза, че това е място където „младите хора да си правят купони, да се веселят. Хората да танцуват, да пеят песни и да пазят направеното.“

По време на обиколката премиерът под вежди предупреди многобройните представители на пресата да не изпочупят всичко в старанието си да направят милион снимки. Част от журналистите се качиха над прозранчния купол и снимаха отгоре, а останалите тренираха прескачане назад на древни стени с тежести в ръце – камери, стативи и професионални апарати.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

За изненада на всички (включително и на официалните лица), 

след преминаването по каменни настилки и ситни камъчета край различни по височина зидове, изведнъж всички се оказаха върху хлъзгава наклонена блестяща повърхност от полиран гранитогрес.

Първите загубиха равновесие, но голямата група от журналисти бе достатъчна, за да улови политналите да падат. Министрите преминаха с повишено внимание хлъзгавия капан.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

Граждани, увлечени от репортерската вълна и слели се с общата група се дивиха на възможността да видят отблизо всички членове на кабинета. После те също започнаха панически да залитат по същата повърхност. ТВ репортер зададе въпроса на някого от изпълнителите дали това ще се превърне в място за претрепване и получи отговор, че няма проблем блестящата повърхност да бъде машинно повредена, така че да не е вече като пързалка.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове