a_ok.png

Компютър съживи Рембранд

Компютър съживи Рембранд - картинка 1

Екип от технолози получи с триизмерно принтиране картина в стила на холандския майстор

Екип технолози получи с триизмерно принтиране картина в стила на холандския майстор Рембранд, съобщи The Gardian. Портретът е създаден, след като съществуващите творби на Рембранд са анализирани от компютър. Новата картина е замислена така, че да прилича възможно най-много на произведенията на майстора, но в същото време е оригинална. След това е принтирана триизмерно, за да има същата текстура като маслена.Компютърът е имал задача да направи портрет на мъж от европеидна раса на възраст между 30 и 40 години, с мустаци и брада, бяла яка и шапка, гледащ надясно.


Картината е резултат на 18-месечна работа. Резултатът е успешен.

В проекта участват редица учени, разработчици, инженери и историци, познавачи на изкуството.
"Установихме, че с някои вариации в алгоритъма, космите, например, могат да бъдат разпределени различно" - каза директорът на проекта Емануел Флорес.


Хората обаче не са взели решението какъв да е окончателният вид на портрета. Те са избрали алгоритмите на базата на ефикасността и са оставили компютъра да получи крайния резултат.

"Целта ни беше да направи машина, която работи като Рембранд - каза Е. Флорес. - Така ще разберем по-добре какво прави шедьовъра шедьовър. Въпреки всичко не мисля, че можем да заместим Рембранд. Рембранд е уникален".

Двегодишният проект "Следващият Рембранд" е реализиран от финансовата фирма на "Майкрософт" Ай Ен Джи, технологичния университет в Делфт и два холандски музея - Маурицхойс и Рембрандхойс.

Картината се състои от повече от 148 милиона пиксела!

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове