‎„Коректна фирма“ се мултиплицира, искат още пари‎

‎„Коректна фирма“ се мултиплицира, искат още пари‎ - картинка 1
‎„Коректна фирма“ се мултиплицира, искат още пари‎ - картинка 2
‎„Коректна фирма“ се мултиплицира, искат още пари‎ - картинка 3

В измамната схема се включва трик с „таен клиент“‎

Само ден след като No Comment съобщи за прекратяването на дейността на фалшивия сертификатор „Коректна фирма“ от страна на Комисия за защита на потребителите (КЗП), бяхме заляти със съобщения, че практиката вече се е разширила и използва нов подход в прилагане на измамата, като исканите пари са тройно повече.

Досега частник е печатал стикери, които удостоверяват бизнес качество на коя да е фирма, стига тя да плати 77 лв. От КЗП бяха категорични, че не съществува нито един инструмент за измерване качествата на фирмите, получили такъв знак и съобщи, че ще наложи глоба в размер до 30 хил. лв.

Нашите читатели разказахa, че са им звънили нееднократно с покана да се възползват от изгодната оферта.

Новата схема

На телефона звъни човек, който отправя поръчка към фирмата. Разказът е на собственик на малка компания за софтуерни услуги. Води се разговор за изготвяне на търговски сайт, уточняват се основни параметри, разменят се първоначални имейли и там търговецът уточнява по какъв начин се извършва плащането.

На другия ден той получава ново позвъняване и му съобщават, че фирмата му е „проучена“ по метода „таен клиент“, той е доказал своята коректност и затова получава уникалния шанс на промоционална цена да получи сертификат за почтеност на стойност 180 лв. Плащането можело да се извърши и разсрочено, а срещу сумата се получават стикер, статуетка, визитки и електронна реклама в интернет.

Някои от хората, получавали упорити обаждания от „Коректна фирма“ съобщават, че са почти сигурни, че чуват същите гласове, когато ги канят

да дадат повече за пари за същия вид хвърчащи листчета,

които могат да се залепят произволно.

Един от получилите новата „оферта“ се оказва сертифициран по ISO и когато, забавлявайки, се започнал да задава въпроси за вида одит, който ще бъде направен и в какво този сертификат препотвърждава неговия, издаден от световно признат сертифициращ орган, му затворили.

„Това е още един вид телефонна измама, като отново се разчита на лековерието на хора, които си мислят, че получават някаква оценка. Некоректните не се нуждаят от такива лепенки, защото и сами могат да си ги печатат“ – обяснява Лъчезар Г. – един от хората, които не се е хванал нито на първия, нито на втория трик.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове