Корнелия Нинова: Днес е денят на неудобните въпроси

Корнелия Нинова: Днес е денят на неудобните въпроси - картинка 1

Лидерката на БСП зове за "обединение срещу мракобесието" и журналистите да не отразяват политици, погазващи свободата

"Свободата няма цвят и ако не се обединим всички срещу мракобесието - те ще ни я отнемат"

Това обяви от парламентарната трибуна лидерката на БСП Корнелия Нинова, която излезе с декларация от името на партията след случая с опита за сваляне от ефир и от ресор "Съдебна система" на журналистката от БНР Силвия Великова. 

"Сега ние от БСП за България призоваваме - днес е денят, не ни е страх. Днес е денят всички да се противопоставим на вчера, когато беше свалена от ефир Силвия Великова. Днес е денят всички да се противопоставим на онзи ден, в който журналистът Юрий Борисов беше отведен с белезници на разпит като свидетел. Днес е денят да се противопоставим на 30 август, когато министър-председателят Бойко Борисов изключи микрофоните на журналистите в Министерския съвет."

Нинова припомни и други случаи, предхождащи тези от последните дни. Затова последва призив: 

Сега, уважаеми журналисти, се обръщаме и към вас и вие да не отразявате онези политици, които потъпкват свободата на изразяването, които нареждат да ви уволняват, за това, че сте неудобни и че задавате неудобни въпроси. Случаят от вчера е поредното посегателство върху свободата на словото.

Тя се обърна и към медиите, и към всички граждани: 

Днес е денят за неудобните въпроси. Ние призоваваме всеки българин, който има такъв да го зададе на премиера всоциални мрежи, в интервюта, в имейли и писма до Министерския съвет. 

Самата Нинова също постави три въпроса на Бойко Борисов:

Първият - кое е вярно - изявлението му от вчера, че "дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата" и "у нас се прави икономика, заводи, износът расте" или изявлението на работодатели също от вчера, че "кризата дойде". Нинова цитира и данните, споделени от бизнеса, според които се отчита спад на износа с 6,4 %, за юни, както и спад на индустриалното производство. 

Вторият въпрос бе посветен на темата Шенген и каква е позицията на премиера, който на 3 септември заяви, че не трябва да сме част от Шенген, а преди ден - че "отдавна сме в Шенген" и искаме да влезем, но Холандия пак ни пречи "по егоистични причини". 

Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого, уважаеми управляващи и г-н Борисов, ще дискредитирате? На кого ще запушите устата, кого ще оковете с белезници и ще ни подкарате към следствието. В 21 век, в сърцето на Европа, мракобесие и диктатура., заяви още лидерката на БСП.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове