Костов: България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност

Костов: България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност - картинка 1

Само ГЕРБ ще имат полза от ограниченията на Извънредното положение

"България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност. Като тези между 1989 г. и 1997 г. и между 2009 г. и 2017 г. Те не бяха добри за страната", предупреди бившият премиер Иван Костов.

По думите му изборите в епидемична обстановка крият риск от слаба активност и формирането на власт с ниско обществено доверие и малка подкрепа.

"Големият въпрос е, че има риск за политическото представителство, което ще се излъчи от изборите. Предизборната кампания ще бъде много затруднена, особено за по-малките партии. Те са изолирани от медиите. Там са управляващите и от време на време БСП. Епидемията силно ограничава възможностите на по-малките формации", посочи Костов пред БНР.

Той отбеляза, че ако продължат или се усилят сегашните ограничения, това ще направи невъзможен контактa на политиците с избиратели.

"Само ГЕРБ ще имат полза, защото само те могат да показват магистрали и други строежи. Равнопоставеността между партиите може да се запази, само ако спре проправителствената медийна пропаганда", допълни той.

Костов коментира, че са основателни аргументите за изтегляне на изборите след Великден. (Бел.ред.: Президентът ги насрочи за 4 април)

Тогава ще има повече възстановени от епидемията и повече ваксинирани.

"Властите обясняват, че сега никой не може да каже какъв е риска и това е вярно, но се дължи изцяло на тяхното бездействие и некомпетентност. При добро управление бе възможно да се каже какъв ще е рискът. Трябваше да бъдат положени усилия за неговото изследване и разбиране", коментира той.

По думите му рискът ще бъда най-голям за членовете на секциите, но той може да бъде елиминиран, ако те бъдат ваксинирани.

Според него предложенията за видеонаблюдение на преброяването на гласовете и гласуване по пощата не са "екзотични", както смятат управляващите.

"При съвременните технологии е напълно възможно. Технологически има такива възможности, това че властите не ги познават не дава основание да ги определят като екзотични", посочи той.

Не е високо нивото на политиците и точно от тези не трябва да се очаква да познават технологиите, добави Костов в интервю за БНР.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове