Котките - любимци на известни хора

Котките - любимци на известни хора - картинка 1

Накола Тесла вероятно нямаше да почне да изучава статичното електричество, ако не обичал да гали котаракът си Макак

Котките са спътници на човека от хилядолетия. легенди се разказват за техния особен статут в Древния Египет, в Китай и на Стария континент. Стопаните им се кълнат, че мъркащите космати топки лекуват всичко - от нерви до болен стомах. 
Едно е сигурно - мяукащите домашни тирани имат много фенове по света. А някои от най-великите изобретения и шедьоври на изкуството може би никога нямаше да ги има, ако не бяха котките.

Пък кой знае, може би, ако Чърчил не обичаше котки, светът сега можеше и да е съвсем различен...

Ето кои известни личности са познати като истински любители на котки:

Папа Бенедикт XVI (Йозеф Рацингер, роден през 1927 )

Неговата котка - Чико, домашна късокосместа котка в черно-бяла украска продължава и днес да живее в стария дом на папата в Германия, тъй като във Ватикана не са позволени домашни любимци. Кардиналът на Лос Анджелис Роджър Махони в тази връзка заявява на журналистическо питане следното: "Слуховете, че новият Папа харесва котките не са точни. Папата обожава котките."

Реймънд Чандлър (1888 - 1959, Автор на романите за детектива Филип Марлоу)

Чандлър имал черна персийка на име Таки. Говорел за нея като за човек и често шеговито я наричал неговата секретарка, тъй като котката обичала да ляга върху черновите на романите му, докато той ги преглеждал.

Сър Уинстън Чърчил (1874-1965, Британски политик, Премиер на Великобритания по време на Втората световна война)

Котката на Чърчил - Джок, била неотлъчно до стопанина си - споделяла трапезата му, спяла на леглото му, а присъствието й на военните съвети на Кабинета по време на Втората световна война били почти неизменни. Чърчил дори понякога пращал слуги да намерят котката, защото не искал да започва да вечеря без нея. Според мълвата Джок е бил до стопанина си и в последните му мигове. Знае се, че освен него Чърчил е имал и още един котарак - Нелсън (кръстен на британския адмирал), както и папагал Какаду.

Жан Кокто (1889–1963, Френски поет, новелист, дизайнер, режисьор и боксов мениджър)

Жан Котко посветил единствената си детска книга "Drole de Menage" на котарака си - Карун, който той описал като "Царя на котките".

 

Т.С. Елиът (1888-1965, Лауерат на Нобеловата награда за литература, британски поет и автор на пиеси)

Т.С. Елиът бил толкова голям любител на котките, че дори написал цяла книга с поеми за тях. Казвала се "Old Possum's Book of Practical Cats". След време композиторът Андрю Лоид Уебър написал музика по поемите и резултатът бил един от най-успешните мюзикъли на всички времена - "Котките".

Мохамед (570-632, Пророк и основател на исляма)

Мохамед обичал котките. Съществува легенда, че върху ръкава му била легнала котка на име Меза, докато той трябвало да се моли. За да не я разбуди той предпочел да отреже ръкава си. Друга легенда казва, че на мястото където е положен Мохамед, винаги има няколко котки.

Сър Исак Нютон (1643-1727, Учен и философ)

Сър Исак Нютон не само бил голям любител на котките, ами изобретил и котешката вратичка, която елиминирала проблема от постоятнно им преминаване навън и навътре в къщата.

Нострадамус (1503 - 1566, Гадател)

Нострадамус имал котка на име Грималкин, към която бил много привързан.

Кардинал Рошельо (1585-1642, Френски благодорник и политик)

Кардинал Рошельо живеел с дузини котки, като дори построил приют за тях във Версай и оставил наследство, което да се използва за отглеждането им след смъртта им.

Никола Тесла (1856-1943, Изобретател, физик и инженер - направил много открития в областта на техниката и електричеството)

Твърди се, че статичното електричество, което се проявявало, докато галел котката си на име Макак накарало Никола Тесла да започне проучвания в сферата на електричеството.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове