Край Петрич задържаха две групи нелегални имигранти

Край Петрич задържаха две групи нелегални имигранти - картинка 1

Преди няколко месеца военнослужещите от поделение 26400 тренираха именно такива ситуации край границата

Снимка: БГНЕС
Край Петрич задържаха две групи нелегални имигранти - картинка 2

Поделение 26400, базирано в Благоевград, и най-близко до границата, е вдигнато под тревога.

Снимка: БГНЕС

Части от Сухопътни войски ще бъдат изпратени на помощ на Гранична полиция в района

Две групи нелегални имигранти са направили опит тази нощ и рано тази сутрин да преминат незаконно от Гърция на българска територия, в зоната на отговорност на ГПУ - Петрич. Това съобщи пресцентърът на МВР. Групите са били от по над 30 души всяка, те са локализирани и задържани от наряди на граничния полицейски участък. 

Група от около 60-70 души, включително жени и деца са задържани в международния влак от Гърция за България. Не е ясно откъде втората група мигранти са влезли на българска територия. Вчера група от около 100 души бежанци, - най-вероятно от тези, които са евакуирани от ликвидирания лагер Идомени и настанени във вътрешността на Гърция,  - са тръгнали към ГКПП Кулата – Промахон. Гръцката полиция е успяла да върне около 20 души обратно, но задържаните днес в ГПУ Петрич са успели да минат границата.

БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В момента поделение 26400, базирано в Благоевград, и най-близко до границата, е вдигнато под тревога,

военнослужещите се снаряжават и ще отпътуват към българо-гръцката граница, за да уплътнят охраната й.

Към 14 часа е подаден сигнал, че има сбиване между полиция и бежанци, не се знае на чия територия – българска или гръцка.
В момента чрез двустранния координационен център на ГКПП -  Кулата се осъществяват преговори с гръцките власти за начина на връщане на нелегалните имигранти.
В съответствие с предварително разработения план за съвместни действия с Министерството на отбраната военнослужещи от Сухопътни войски ще се включат, за да подпомагат работата на Гранична полиция по охрана на държавната граница с Гърция.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове