Кралица Елизабет неутрална по темата за референдума

Кралица Елизабет неутрална по темата за референдума - картинка 1

Бъкингамският дворец опроверга, че Елизабет подкрепя излизане от ЕС

7/ Бъкингамският дворец отхвърли като „фалшива” вестникарска информация, че кралица Елизабет подкрепя излизане на Великобритания от ЕС, подчертавайки, че монархът остава политически неутрален, информира news.bg

Вестник „Сън” излезе на главната си страница със заглавие „Кралицата подкрепя Брекзит”, позовавайки се на източници, които са заявили, че Елизабет ясно е изразила позицията си Великобритания да напусне ЕС при най-малко два случая през последното десетилетие.

Кралицата остава политически неутрална, както го прави вече 63 години”, каза говорител на монарха в отговор на публикацията.

Ние не коментираме фалшификации, твърдения на анонимни източници. Референдумът е въпрос, който ще бъде решен от британския народ, добави говорителят.

Според бивш британски министър, цитиран от „Гардиън”, кралицата искаВеликобритания да остане в ЕС, за да не се позволи на Шотландия да търси независимост.

Социологическите проучвания показват, че нито един от лагерите на евроскептиците и поддръжниците Великобритания да остане в ЕС не води осезаемо преди насрочения за 23 юни референдум, така че възприятието, че Елизабет подкрепя излизане от съюза може да навреди на кампанията за запазване на членството.

Вестник „Сън” пише, позовавайки се на източници, че Елизабет внезапно е прекъснала тогавашния вицепремиер Ник Клег на обяд в Уиндзорския замък през 2011 година и заявила, че ЕС се движи в грешната посока.

Клег определи информацията като безсмислици.

Не си спомням това да се е случвало, не е нещо, което бих могъл да забравя, написа самият той в „Туитър”.

Според изданието монархът също е казал пред депутати на отделна среща, че не разбира Европа.

Запитани за позицията на двореца, говорител на вестника съобщи: „Сън” стои зад историята си, съобщена от много надежден източник”.

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове