Кралската болест

Кралската болест - картинка 1

В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия. Приблизително 1 на всеки 5000 мъже се ражда с рядкото генетично заболяване

17 април е Международен ден на болните от хемофилия. Отбелязва се от 1989 г. по инициатива на Световната федерация по хемофилия и Световната здравна организация. От 1995 е създадено Дружество по Хемофилия в България,  учредено от група болни с хемофилия, родители на деца с хемофилия, както и медицински специалисти ангажирани в сферата на коагулопатиите.

Хемофилията е наследствено заболяване, което се предава от майката на синовете и се състои в неспособност на кръвта да се съсирва.

В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия. Приблизително 1 на всеки 5000 мъже се ражда с хемофилия, сочи световната статистика.

Наричат хемофилията „Кралската болест“, тъй като английската кралица Виктория е била неин преносител. Дъщерите й били омъжени за крале по целия свят и така болестта се разпространила из кралските дворове в много държави.
Какво представлява хемофилията?
При това заболяване става дума за мутация на Х-хромозомата в мястото, което определя изработването на т.нар. фактор VIII (антихемофилен глобулин), който участва в кръвосъсирването и образуването на кръвния съсирек. Майката предава чрез Х-хромозомата болестта на половината от синовете си. Боледуват само мъже.
Какви са симптомите на болеста?

У боледуващите дори и най-леката травма предизвиква трудно спиращи кръвоизливи. Кожните кръвоизливи са обилни (суфузия). Често се наблюдава кървене от носа, венците, езика, при поникване и изваждане на зъби. Появяват се кръвоизливи (хематоми) в мускулите. Кръвоизливите в ставите (най-често коленните) причиняват болка, подуване, артроза с деформация и анакилоза с пълно обездвижване на ставите.

Опасни са мозъчните кръвоизливи, които протичат с болестната картина на прогресиращ мозъчен хеморагичен инсулт.
След обилен кръвоизлив се установява анемия. Изследването установява удължено време на кръвосъсирването, а броят на тромбоцитите не е намален.
Лечението е субституиращо, с преливане на прясна пълноценна кръв, плазма, други разтвори, обогатени с антихемофилен глобулин. При предстояща операция по показание предоперативно се прелива обогатена плазма с високо съдържание на антихемофилен глобулин.

И още от днешната дата:

1355 г. - Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро.

1397 г. - За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски разкази в двора на Ричард II. Изследователите на Чосър посочват датата (през 1387) за начало на описвания в книгата поход до Кентърбъри.
1492 г. - Христофор Колумб получава благословията и финансирането на испанската корона да търси западния път към Индия.
1521 г. - Водачът на Реформацията Мартин Лутер е отлъчен от католическата църква.
1534 г. - Арестуван е бившият лорд-канцлер на Англия, авторът на „Утопия" Томас Мор.
1607 г. - 21-годишният Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо е ръкоположен за епископ.
1821 г. - По време на сражение край град Скулени на река Прут с османската армия загива Индже войвода.
1824 г. - Подписан е Руско-американски договор за свободното плаване и ловенето на риба в Аляска.
1856 г. - Квебек е провъзгласен за столица на Канада.
1861 г. - Американска гражданска война: Щатът Вирджиния се отделя от САЩ.
1879 г. - На 1 Велико народно събрание принц Александър I Батенберг е избран за княз на Третата българска държава измежду трима кандидати.
1895 г. - Подписва се Симоносекския мирен договор между Китай и Япония, утвърждаващ поражението на Китай в Китайско-японската война (1894-1895).
1897 г. - Обнародван е Закон за монетите в Княжество България.
1904 г. - В София е дадено първото куклено театрално представление в България от членове на дружество „Чех".
1919 г. - Въвеждат законът за 8-часов работен ден във Франция.
1924 г. - Учредено е филмовото студио Metro-Goldwyn-Mayer след сливане на Metro Pictures, Goldwyn Pictures и Louis B. Mayer Company.
1937 г. - Дафи Дък се появява за пръв път във филм на Warner Bros.
1941 г. - Втората световна война: Кралство Югославия се предава на германците, след като нацистката армия влиза в Белград.
1945 г. - Създадена е Австрийската народна партия, участвалата най-дълго в управлението на Австрия след Втората световна война.
1948 г. - Одържавено е цирковото дело в Народна република България.
1961 г. - Операция в Залива на прасетата: ЦРУ прави неуспешен опит да свали режима на Фидел Кастро, като изпраща екип от кубински емигранти в района на Залива на прасетата в Куба.
1964 г. - В Англия излиза първият албум на „Ролинг Стоунс", озаглавен „Ролинг Стоунс".
1969 г. - Възрастта, на която един човек има право на вот във Великобритания, е намалена от 21 на 18 години.
1969 г. - Александър Дубчек е принуден да подаде оставка от лидерския пост на чехословашката компартия и е заменен с Густав Хусак.
1970 г. - Сър Пол Маккартни издава първия си солов албум „Маккартни".
1970 г. - Проект Аполо: Американският космически кораб Аполо 13 успява да се върне на Земята след почти катастрофален полет до Луната.
1975 г. - Червените кхмери извършват комунистически преврат в Кхмерската република, на власт идва Пол Пот, което поставя начало на камбоджанския геноцид, отнел живота на около 1,5 милиона души.
1989 г. - След седемгодишна забрана в Полша е легализиран профсъюзът Солидарност.
1993 г. - Президентът на Чечня Джохар Дудаев разпуска парламента и въвежда президентско управление в републиката.
1999 г. - НАТО иска от България неограничен достъп до въздушното ѝ пространство в хода на Операция "Съюзна сила" срещу Югославия.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове