Краят на Голямата война

Краят на Голямата война - картинка 1

Преди още да знаем, че ще има и по-голяма от нея...

На 11 ноември 1918 г. приключва Първата световна война. Германия обявява капитулация и подписва примирие с Антантата в железопътен вагон край Компиен, Франция. Войната официално спира в 11.00 ч. (единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец).

За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинанд Фош, шеф на съюзното командване, а от германска страна на Матиас Ерцбергер, представител на остатъците от правителство в Германия.

Преговорите за примирие се водят от началото на ноември, когато в Берлин вече е ясно, че Централните сили са загубили войната, а германските съюзници един по един са се предали.

Германският главнокомандващ Паул фон Хинденбург изпраща на 7 ноември телеграма на Фош с искане за среща. Той бърза да уреди примирието, тъй като

в Германия тлее революция, а Мюнхен, Берлин и други градове са на ръба на бунта.

Германската делегация прекосява фронтовата линия с пет коли, прекарана през опустошените зони в Северна Франция, за да стигнат до Компиен, където ги чака Фош.

По време на тридневните преговори той се появява само два пъти - отначало, за да попита германците какви са исканията им, и накрая, за да подпише договора. Всъщност реални преговори няма, а едва няколко от германските искания са приети. Те дори са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. Ерцбергер протака преговорите до максимално договорения предварително срок от 72 часа, но в края на краищата на 11 ноември сутринта полага подписа си и примирието става факт.

Много държави отбелязват годишнината от

края на Първата световна война, която спира в 11:00 на този ден през 1918.В Съединените щати е Ден на ветераните, а Общността на нациите, включително Великобритания, Австралия, Канада честват Ден на паметта.

От двете страни на Океана хората носят значки с форма на мак в знак на почит към загиналите.

В Белгия, Нова Зеландия, Сърбия и Франция е Ден на примирието.

С какво още остава днешният ден в историята:

307 г. – Лициний става римски император.
1572 г. – Датският астроном Тихо Брахе открива свръхнова в съзвездието Касиопея.
1830 г. – Създадено е Кралство Белгия.
1889 г. – Вашингтон става 42-я щат на САЩ.
1911 г. – Русия завзема Северна Персия.
1917 г. - В Съветска Русия с декрет на правителството номинално е установен осемчасов работен ден.
1918 г. – Първата световна война приключва: Германия обявява капитулация и подписва примирие с Антантата в железопътен вагон край Компиен, Франция. Войната официално спира в 11:00 (единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец).

1918 г. – Полша връща независимостта си.
1918 г. – Абдикира императорът на Австро-Унгария Карл I Хабсбург.

1930 г. – Алберт Айнщайн и Лео Зилард получават патент за проектирания от тях през 1926 г. рефригенератор (хладилник).

1939 г. – Втората световна война: Германските окупационни власти извършват масов арест на професори на Католическия университет в Люблин (Полша).
1940 г. – Втората световна война: В Битката при Таранто Кралският английски флот провежда въздушна атака срещу флотилията на Италия, като за първи път във военната история използва само самолетоносачи.
1952 г. – В затвора на София са екзекутирани четирима католически свещеници – епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.
1965 г. – В Турция е съставено правителство начело със Сюлейман Демирел, което е свалено от власт чрез военен преврат през март 1971 г.

1965 г. – Обявена е независимостта на Родезия, днешната държава Зимбабве.
1966 г. – НАСА изстрелва пилотирания космически апарат Джемини 12.
1968 г. – Малдивите са обявени за република.
1973 г. – С подписване на примирие между Израел и Египет приключва четвъртата Арабско-израелска война.
1975 г. – Ангола обявява национална независимост от Португалия.
2000 г. – 155 скиори и сноубордисти загиват, след като релсов лифт се подпалва в тунел в Алпите край Капрун (Австрия).


2004 г. – Смъртта на Ясер Арафат е потвърдена от Организацията за освобождение на Палестина, като причините са неизяснени; минути по-късно за председател на ООП е избран Махмуд Абас.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове