Краят на "мръсната война"

Краят на "мръсната война" - картинка 1

Виетнамската война приключва без ясен победител, но след много жертви и загуби за всички участници в нея

На 30 април 1975 г. завършва Виетнамската война. Втората Индокитайска война (наричана в САЩ „мръсната война”) се води от 1956 г. до 1973 г. между САЩ и Южен Виетнам (Република Виетнам) от една страна, и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за освобождение на Виетнам (Виет Конг) от друга.

САЩ оправдават намесата си във Виетнам чрез „теорията на доминото” - САЩ смятат, че ако не се намесят да предотвратят падането на Южен Виетнам, под комунистическа власт ще попаднат всички държави в Индокитайския полуостров - Виетнам, Камбоджа, Лаос и т.н. Опасенията по-късно не се оправдават. Камбоджа попада под властта на комунистическите червени кхмери, които активно са били подкрепени и финансирани от Китай, а не от Виетнам. По-късно през 1978 г. Виетнам започва война с Камбоджа, побеждава я и след това сваля диктаторския режим на Пол Пот от власт.

Равновесното положение, в което навлиза войната, става ясно на Вашингтон в началото на 1968 г. след офанзивата „Тет” (виетнамската нова година), когато изключително дръзко и предизвикателно комунистическите партизани завладяват по-голямата част от провинциалните столици на страната и оперират в района на американското посолство в Сайгон. Стратези на тази операция е северно-виетнамския генерал Во Нгуен Зиап и генерала от Виет Конг - Тран Ван Тра.
Въпреки че американците успяват да си върнат частичния контрол върху загубените територии от чисто психологическа гледна точка става ясно, че трябва да се върви към преговори. 

Американската стратегия за измъкване от конфликта се реализира от новия американски президент Ричард Никсън. Американското командване решава като последно средство да засили въздушните операции, като в същото време предприеме масирано изтегляне на сухопътните войски. За три години Никсън намалява американските сили от 550 000 на 20 000 души и с това успява да намали загубите, които наброяват 150 американски войници на седмица.

През 1969 г. започват преговори с южновиетнамската левица за окончателно споразумение. През 1973 г. в разговорите се включва и Северен Виетнам. На мирната конференция в Париж от 26 февруари до 2 март 1973 г. южновиетнамското население получава правото на самоопределение, като американците се задължават да напуснат Южен Виетнам. След мощна офанзива на комунистическата партизанска армия през пролетта на 1975 г. сайгонския режим е свален със падането на Сайгон на 30 април 1975 г., след което се установява Временно революционно правителство.

През 1976 г. Северен и Южен Виетнам се обединяват в една държава под комунистическо управление. След общи избори за страната управлението е поето от Комунистическата партия на Виетнам. Ляворадикални режими се установяват в Лаос и Камбоджа.

И още от днешната дата:

311 г. - Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя.

1671 г. - Никола Зрински и Кръсто Франкопан са екзекутирани и погребани тайно.
1789 г. - Джордж Вашингтон встъпва в длъжност като първи президент на САЩ.
1803 г. - Покупка на Луизиана: Франция се съгласява да продаде Луизиана на САЩ.
1804 г. - Шрапнелът, наречен на името на Хенри Шрапнел, е използван за първи път от англичаните срещу холандците в Суринам.
1900 г. - Гръцката принцеса Мария Георгиевна и великия руски княз Георги Михайлович сключват брак на остров Корфу.
1917 г. - Основан е уругвайският футболен отбор от Монтевидео К.А. Прогресо.
1918 г. - Образувана е Туркестанската автономна съветска социалистическа република, просъществувала до 27 октомври 1924.
1933 г. - Основана е Русенската художествена галерия.
1945 г. - Втората световна война: Михаил Минин, при щурма на Райхстага успява да се изкачи пръв на покрива и от там да развее червеното знаме на победата.
1945 г. - Втората световна война:Адолф Хитлер и Ева Браун се самоубиват в бункер в Берлин.
1945 г. - Излиза последния брой на немския вестник Фьолкишер Беобахтер.
1952 г. - Създадено е Командването на Тактическата авиация при ГВВС с кралски указ.
1973 г. - Президентът Ричард Никсън поема отговорност за подслушването в аферата Уотъргейт.
1975 г. - Завършва Виетнамската война. Престава да съществува Южен Виетнам.
1980 г. - Кралицата на Нидерландия Юлиана Нидерландска абдикира в полза на дъщеря си Беатрикс Нидерландска, която става новата кралица на Нидерландия.

1981 г. - Христо Проданов изкачва връх Лхотце и става първият българин изкачил осемхилядник.


1993 г. - В CERN е създадена World Wide Web.
2000 г. - Фаустина Ковалска е канонизирана от папа Йоан Павел II.
2010 г. - Спира излъчването на първият български музикален канал MM.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове