Кремъл предупреди за "пагубни последствия" от бъдещо преследване на Малинов

Кремъл предупреди за "пагубни последствия" от бъдещо преследване на Малинов - картинка 1

Малинов разменил "няколко думи" с руския президент Владимир Путин по повод делото за шпионаж срещу него

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов вече е в България, пише Свободна Европа. Така той е спазил разрешението на съда да напусне страната между 1 и 5 ноември, за да получи правителствена награда в Москва. В понеделник президентът Владимир Путин му връчи „Орден на Дружбата“ за „особени заслуги за укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите“.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че не очаква тази награда да стане причина за преследване на Малинов в България.

„Ние смятаме, че подобен жест на признание към заслугите на Малинов за единството на руския свят и за развитието на дружбата и сътрудничеството между нашите два народа по никакъв начин не може и не трябва да бъде причина за някакво преследване“.

Така Песков отговори на журналистически въпрос дали Кремъл се притеснява, че такова демонстративно награждаване може да развали двустранните отношения, предаде ТАСС.

В България Николай Малинов е обвиняем по член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс: „Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“. Заради това обвинение Малинов има наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана да напуска страната.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков продължи с коментара си:

Това (евентуално преследване – б.р.) би било нелогично и би имало много пагубни последствия... Ние разчитаме, че такива хора като него ще имат възможност и в бъдеще да работят за развитието на старите и исторически приятелски отношения между народите на нашите две страни“.

По-късно във вторник Малинов заяви, че е разменил "няколко думи" с руския президент Владимир Путин по повод делото за шпионаж срещу него, но не пожела да влиза в конкретика по телефона. Добави, че никога не е имал намерение да остава в Москва, защото дейността му като обществен деятел е свързана изцяло с България и подобряването на връзките ѝ с Русия.

Попитан дали планира ново излизане в чужбина в края на месеца, за което съобщи преди ден прокуратурата, Малинов заяви, че е получил разрешение от спецсъда единствено за настоящата си визита в Москва, при която бе награден от Путин.

След като Малинов бе обвинен в шпионаж по т.нар. дело „Русофили“, пенсионираният генерал от КГБ Леонид Решетников получи десетгодишна забрана да влиза в България. В понеделник Решетников коментира в профила си във Фейсбук награждаването на Малинов от Путин.

Русия помни своите приятели и никога не ги забравя. Нито в радост, нито в мъка. Заедно сме били, заедно ще бъдем.“

Пред „Блумбърг“ Николай Малинов е споделил, че в Москва се е срещнал с Решетников.

Срещнах се с ген. Решетников – ядохме, пихме и отидохме на руска баня. Но най-важната ми среща бе с Путин и, за щастие, имах шанса да поговоря с него 5-6 минути за България, движение „Русофили“ и неговата оценка за нашата работа“.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове