Критерии за първолаче

Критерии за първолаче - картинка 1

"Кой предвари, той завари!"

София става все по-малка за населението си. От днес започва записването на първолаците в някои столични училища. Родителите им отново сформират опашки пред най-желаните учебни заведения, за да запишат децата си в първи клас.

Ето как протича записването на децата - първо родителите се мъчат да го вкарат в детска градина, след това и в първи клас. Като след тях са гимназиите и накрая университетите, като там е малко по-различно, и дори понякога по-лесно.

Пред 133 СОУ в София днес сутринта чакаха близо 100-тина родители. Организацията им била добре подготвена по старата схема, още от вчера имали списък, като на смени си пазели реда на опашката, съобщи bTV.

В училищата има и критерии, по които се събират точки за прием в първи клас, по-преден входящ номер обаче дава предимство при равен брой точки. Което значи, че ако вашето дете и друго бъдещо първолаче имат един и същи брой точки, печели този, който предвари.

"Кой предвари, той завари!"

В 133-то училище тази година ще бъдат приети 102-ма първокласници в четири паралелки, каза директорката Даниела Борисова. Тя обясни, че нейните ученици показват добри резултати на всички изпити и затова е нормално родителите да искат да запишат децата си там.

Странно е защо някои училища са по-предпочитани от родителите спрямо други, като не става въпрос единствено за местоположението им. Не трябва ли всяко едно да има своите изгоди, плюсове и успехи. Все по наблюдавано е местенето на ученици от училищата им, след започване на учебната година. Дали това се дължи на базата на училището или просто родителите решават така?

Нека се запитаме, какво е да си родител на бъдещ ученик?

Освен опашките, надеждата детето ви да учи в най-хубавото училище, с най-добрите учители и съучениците му да са мили и любезни, има и толкова други неща. Разходи, разходи, разходи. Стрес, напрежение и суматоха. Но до септември месец има още време, така че запишете детето си и му позволете да се наслади на предстоящото лято. 

От регионалният инспекторат в София обявиха, че тази година само в София първокласниците ще са около 12 300.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове