КС допусна искането на Радев против комисията за черновата на конституция на ГЕРБ

КС допусна искането на Радев против комисията за черновата на конституция на ГЕРБ - картинка 1

Ако отговорът е "да", заинтересованите страни ще имат месец за становища

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на президента Румен Радев временната парламентарна комисия за разискване на "черновата" за нова конституция на ГЕРБ да бъде обявена за противоконституционна. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Определението е прието единодушно.

 

Държавният глава се обърна през миналата седмица към КС по темата. Самата временна комисия в Народното събрание бе създадена в началото на месеца по предложение на управляващите. БСП и ДПС отказаха да участват. В резултат дебатите по проекта за основен нов закон, наричан "чернова" от премиера Бойко Борисов, ще се водят само от управляващите, които го внесоха - ГЕРБ и "Обединени патриоти", плюс "Воля", чиито депутати се подписаха под документа. Въпреки заявките на лидера на партията Веселин Марешки, че това няма да се случи.

 

Мотивите на Румен Радев и правния му екип са, че дебати по същество по внесен вече проект за конституция и изменения в него оттук нататък може да се правят само от Велико народно събрание. Ако такова бъде свикано. Заявката на Бойко Борисов с искането за нов основен закон бе именно това - внасяне на проект и търсене на поне 160 гласа в Народното събрание. Толкова са нужни, за да бъде свикано ВНС. Това премиерът нарече "рестарт", а идеята дойде с началото на протестите с искане за оставката му, заедно с тази на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрациите продължават вече 104 дни. 

До момента БСП и ДПС заявяват категорично, че няма да подкрепят проекта и искането за свикване на ВНС. Без поне една от двете парламентарни групи подкрепа от поне 160 гласа не може да бъде събрана в рамките на действащото 44-то НС.

Според конституционалисти искането на Радев временната комисия да се обяви за противоконституционна е допустимо и очакванията това да е становището и на КС днес, съобщава БНР. Ако това се потвърди, конституционните съдии ще дадат месец време на заинтересованите по делото страни, за да предоставят становища по спора.

Докладчик по темата в КС е Анастас Анастасов - бивш депутат от ГЕРБ и бивш съдия. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове