Кучетата подобряват връзките ни по три изненадващи начина

Кучетата подобряват връзките ни по три изненадващи начина - картинка 1

И проучванията подкрепят това

Всеки любител на кучетата ще ви каже, че приятелството с тях подобрява качеството на живота ни. И проучванията подкрепят това. Способността им да ни карат да се чувстваме по-малко самотни и по-малко стресирани е добре документирана. Но има и други неочаквани начини, по които  носят радост в живота ни – и по-специално, във връзките ни с други хора. Ето три от тях:

1. Кучето може да ви помогне да си намерите гадже

Проучванията показват, че хората смятат това да имаш куче за секси, и това важи особено за жените. Скорошно изследване установява това на базата на група от 1210 души, регистрирани в сайта за запознанства Match.com. Учените установяват, че жените в групата са по-чувствителни спрямо взаимодействието между потенциалните им партньори и техните домашни любимци. Това може би се тълкува като дали потенциалният партньор е внимателен и грижовен и дали е подходяща дългосрочна връзка. Важно е да се отбележи, че кучетата играят ролята на по-добър „социален барометър“ в света на запознанствата, отколкото котките, вероятно защото кучетата са по-социални същества и изискват повече грижи.

2. Кучетата правят хората по-добри

Кучетата могат да помогнат на хората да общуват помежду си, да са по-дружелюбни и отзивчиви. Едно изследване го доказва с четири експеримента. В първия, един мъж доброволец (изследовател под прикритие) събира дарения на улицата. Във втория „доброволецът“ е жена. В третия експеримент един мъж изпуска монети на улицата, за да види дали някой ще му помогне да ги събере, а в четвъртия един мъж пита случайно срещнати жени на улицата за телефонния им номер.

Във всяка от тези ситуации човекът понякога е с куче, понякога – без куче. Това позволява на учените да преценят доколко присъствието на кучето се отразява върху взаимодействието между хората. Те откриват, че в първите три експеримента хората са по-склонни да помогнат на човека с кучето. А мъжът от последния експеримент има повече успех с непознатите жени, когато води куче със себе си.

3. Кучето може да подобри връзката ви

Двойките, които имат домашен любимец (независимо дали куче или котка) е по-вероятно да са щастливи във връзката си и да изпитват по-малко стрес в сравнение с двойките, които нямат домашни любимци. В едно изследване на 100 двойки – от които 50 имат домашен любимец – било установено, че двойките с кучета или котки имали като цяло по-ниско средно кръвно налягане. Още повече, в стресови ситуации при тях кръвното се покачвало в по-малката степен и спадало по-бързо, отколкото при хората без домашни любимци.

Общуването е полезно за здравето и затова е възможно хората, които имат домашни любимци да са по-общителни – или, че общуването с кучтата има също толкова благотворно въздействие, колкото и общуването с хората.

Източник: Psychology Today

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове