Къде хората живеят най-дълго и каква е тайната на дълголетието им?

Къде хората живеят най-дълго и каква е тайната на дълголетието им? - картинка 1

Изследователи в различни исторически епохи са търсели легендарния извор на младостта

Макар че той все още не е открит, някои места в света се превърнаха в центрове, където хората живеят значително по-дълго от средното равнище в световен мащаб от около 71 години. Всяко от тях има свой собствен таен източник на дълголетие.

ВВС разговаря с жителите на някои от страните, където хората живеят най-дълго, както са подредени в Доклада за щастието в света през 2017 г. и обобщава причините за дългия живот там.

Япония

Японците, които живеят средно до 83 години, отдавна имат една от най-високите продължителности на живота. Южните японски острови Окинава, често наричани „земята на безсмъртните“, е глобален център за изследвания на дълголетието, тъй като там има над 400 столетници.

Смята се, че важна роля за това играе местният хранителен режим, който включва тофу и сладки картофи в изобилни количества и малко количество риба.

Активните социални кръгове сред възрастните жители и силната общност също допринасят за понижаване нивата на стрес и силното усещане за принадлежност.

„Япония има удивително качество на живота, ако можете да преодолеете езиковата бариера, за да разберете по-добре мисленето на  хората“, което се различава от това в западната култура, казва Даниеле Гати, генерален директор на компанията Velvet Media и дългогодишна жителка на Япония.

„Чужденците, които искат да се преместят тук, трябва да помислят сериозно да посветят много време на научаването на езика. Това е ключът за по-голямо интегриране в местното общество и водене на пълноценен и смислен живот“, допълва тя.

Испания

Средиземноморската диета, богата на зехтин, зеленчуци и вино, които са полезни за сърдечното здраве, отдавна допринася за дълголетието на испанците (средно 82.8 години). Но Испания има и други тайна на дълголетието – сиестата.

„Хората смятат, че всички испанци се отдават на сиеста, когато магазините са затворени между 14 и 17 ч., но това просто е начинът, по който са организирани работните смени“, казва Микел Анхел Диес и Бесора от Барселона.

„Ако имате дълга смяна и само половин час почивка за обяд, похапвате бърза готова храна. Ако обаче сте принудени да спрете работа за два-три часа, си отивате у дома или на ресторант, където можете да седнете, да изядете две ястия и десерт и да имате достатъчно време за добро храносмилане. Със сигурност ще е по-здравословно от полуфабрикатите“, отбелязва Бесора.

Гъстотата на испанските градове кара хората да се движат повече, тъй като магазините и ресторантите са на близко разстояние от жилището на повечето хора.

„Когато се преместих в Барселона от Москва, забелязах, че хората тук обичат да ходят или да карат колело, дори използват градския транспорт вместо автомобила си. Клетките ви се окисляват и намалявате въглеродния си отпечатък“, казва Марина Манасян, съоснователка на Barcelona Eat Local Food Tours.

Сингапур

С широк достъп до висококачествените медицински заведения в страната и до „чудодейната“ система на здравеопазване, сингапурците живеят по-дълго отвсякога със средна продължителност на живота от 83.1 години. Страната има един от най-ниските проценти на смъртност при раждане и сред децата в света и е поставила превантивните грижи в основата на здравеопазването си.

Културата и достъпната градска среда също допринасят за по-дългия живот. „Ще видите много хора да отиват на фитнес или да тренират в обществените паркове, които са многобройни“, казва Бино Чуа, жител на Сингапур и туристически блогър.

Неотдавна страната дори откри първия си терапевтичен парк, който трябва да понижава стреса и да подобрява менталното здраве на възрастното население.

Лошите за здравето навици трудно се поддържат в Сингапур. „Чужденците трябва да знаят, че „пороците“ излизат много по-скъпо тук. Цигарите и алкохолът се облагат с високи данъци и струват много повече, отколкото в други страни“, допълва Чуа.

Швейцария

Мъжете в Швейцария са по-дълголетни от тези в другите страни и живеят средно до 81 години. Като една от най-богатите страни в Европа достъпът до висококачествено здравеопазване, силната лична сигурност и усещането за благосъстояние допринасят за високото място на страната в класацията за дълголетие.

Някои изследвания сочат, че високата консумация на сирене и млечни продукти в Швейцария са водещият фактор за това.

Страната е много кариерно ориентирана и голям брой чужденци се местят  там, за да работят в някоя от многобройните международни организации със швейцарски централи. Но централното й разположение улеснява баланса с чести релаксиращи пътувания.

„Животът тук позволява прекрасни пътувания през уикенда из целия континент и за прекарване на известно време навън в очарователните Алпи. Частните училища са едни от най-добрите в света“, казва Даниеле Гати, която е живяла и в Швейцария.

Южна Корея

Южна Корея е на път да се превърне в първата страна, достигнала продължителност на живота от 90 години, сочат последните изследвания. Според тях основните фактори за това са силната и нарастваща икономика, широкият достъп до здравеопазване и по-ниското кръвно налягане на местните жители, в сравнение с тези в западните страни.

Освен това страната има хранителен режим, богат на ферментирали храни, които понижават холестерола, засилват имунната система и предотвратяват онкологични заболявания. Като цяло корейската храна е богата на фибри и полезни хранителни вещества.

Местните жители казват, че културният фокус върху общността и традициите допринася за качеството на живота в страната. „Обществените бани събират хората, за да си почиват, да общуват и помагат за намаляването на стреса“, казва Камил Хохеб, основателка на Wellness Tourism Worldwide.

„В Южна Корея има и цялостно усещане за загриженост, което се дължи на будитското мислене и на цялостното отношение към културата на сътрудничество, противопоставена на индивидуализма“, допълва тя.

 

profit.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове