Къде в Слънчевата система има течна вода?

Къде в Слънчевата система има течна вода? - картинка 1

Извън Земята, засега знаем за само още едно небесно тяло, където със сигурност има вода, макар и под дебел лед

На 2 март 1998 г. данните, изпратени от космическата сонда „Галилео” показват, че на луната Европа, спътник на Юпитер, има течен океан под дебел слой лед. Европа е четвъртият по големина естествен спътник на Юпитер и най-малкият от четирите Галилееви луни.

Проучванията, направени до днес, показват, че

Европа има съдържание, подобно на земеподобните планети, и се състои предимно от силикатни скали. Повърхностният ѝ слой от замръзнали газове е дебел около 100 км и е замръзнал в горната си част, но се смята, че долните му слоеве са разтопени и може би формират обширен океан.

Орбиталният модул на „Галилео” открива слабо магнитно поле на Европа с интензивност от порядъка на 1/4 от това на „Ганимед” и сравнимо с това на „Калисто”, което варира периодично в зависимост от движението на спътника в магнитното поле на Юпитер.

На 2 март 1998 г. НАСА обявява, че счита това явление за доказателство за наличието на електропроводим материал под повърхността на Европа, най-вероятно океан, съдържащ разтворени соли.

Спектрографски изследвания на тъмните пукнатини по повърхността разкриват, че те са богати на соли като магнезиев сулфат, отложени след изпарението на водата, която е излязла на повърхността. Подозира се, че червеникявия цвят на пукнатините се дължи на серни и железни съеднинения.

Според една хипотеза

в океаните под повърхността на Европа вероятно има живот, подобен на този при земните дълбоководни хидротермални комини или антарктическото езеро Восток.

От факта, че Европа се върти синхронно с Юпитер, би следвало всички пукнатини да формират определена мрежа, неизменяща се с времето. В реалността обаче ориентацията на пукатините се променя и за причина за това явление се счита фактът, че повърхностната кора от лед плува върху разтопения океан, намиращ се между нея и кората.
Мисията „Галилео” завърши на 21 септември 2003 г. Сондата изгоря в плътната атмосфера на Юпитер. Това беше най-доброто решение, за да бъде предотвратен шанса безпилотния космически кораб да попадне върху повърхността на някоя от ледените луни и да замърси океаните им със земни бактерии.

И още от днешната дата:

През 986 г. Луи V става крал на Франките.
През 1353 г. турците завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за превземане на балкански територии.
През 1498 г. по време на колонизаторското си плаване Вашко да Гама пристига в днешен Мозамбик.
През 1699 г. френският изследовател д'Ибервил открива устието на река Мисисипи (САЩ).
През 1796 г. 26-годишният генерал Наполеон Бонапарт е назначен за командващ френската армия в Италия.
През 1855 г. Александър II става цар на Русия.
През 1896 г. Великите сили признават Фердинанд I за княз на България.
През 1923 г. излиза първият брой на списание Time.
През 1933 г. в Ню Йорк е премиерата на филма „Кинг Конг".
През 1949 г. американският пилот Джеймс Галахън завършва със самолет Lucky Lady II (B-50 Superfortress) първия в историята околосветски полет без прекъсване с 4 зареждания на гориво във въздуха.
През 1951 г. в NBA се провежда първият мач на звездите.
През 1951 г. пощенска спестовна каса и множество по-малки банки са обединени в Държавна спестовна каса (сега Банка ДСК).
През 1954 г. УЕФА взема решение за учредяване на футболната Купа на европейските шампиони.
През 1969 г. се извършва първият изпитателен полет на френско-английския свръхзвуков пътнически самолет Конкорд.
През 1983 г. в Англия фирмите Sony, Philips и Polygram за първи път демонстрират съвместната си разработка - компактдиска.
През 1987 г. е закрита корпорацията „Америкън Моторс".
През 1989 г. дванадесет страни от Европейската общност постигат съгласие за забрана на всякакви фреонови продукти до края на века.
През 1998 г. данните, изпратени от космическата сонда Галилео показват, че на луната Европа, спътник на Юпитер, има течен океан под дебел слой лед.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове