Късната вечеря при децата не е опасна

Късната вечеря при децата не е опасна - картинка 1

Вечеря след 20:00 часа? Да!

Нови изследвания показват, че храненето след 8 часа вечерта не причинява покачване на килограмите. Изследователите от Кралския колеж в Лондон са установили, че няма значима връзка между яденето на вечерята след 20.00 часа и наднорменото тегло при децата.

Предишни доказателства предполагаха, че времето на приемане на храната може да има значително въздействие върху цикадните ритми (т.е. върху вътрешния ежедневен часовник на тялото). Това, от своя страна, може да повлияе на метаболитните процеси в организма, което да доведе до повишен риск от наднормено тегло.

Доказателствата от проучвания при децата са ограничени. Затова учените от колежа са решили да установят дали времето на детската вечеря е свързано със затлъстяването.

В ново изследване учените са следили навиците на 1620 деца, от които 768 на възраст от 4 до 10 години и 852 на възраст от 11 до 18 години.

Проучването е национално, а събраната ежегодна информация е от хранителни дневници, в които децата и родителите записвали какво и кога е яло детето за период от 4 дни. Събрани са и измерванията на ръста и теглото, които са използвани за изчисляване на телесния индекс на децата. Статистическият анализ на данните показал, че рискът от затлъстяване и наднормено тегло не е по-голям при тези, които вечерят между 20 и 22 часа, в сравнение с тези, които се хранят между 14 и 20 часа, и при двете изследвани възрастови групи.

Водещият автор на изследването д-р Герда Пот казва, че резултатите от него са изненадващи, защото е очаквала да се намери връзка между яденето по-късно и затлъстяването, а това не е станало. Резултатите може да се дължат на ограничения брой деца в групата, които се хранят след 20 часа.

Проучването също не е намерило никакви съществени разлики в среднодневните енергийни стойности на прием при тези, които ядат преди 8 вечерта, в сравнение с тези, които вечерят по-късно. Установено е, че делът на протеините е по-висок при момчетата между 4 и 10 години, които се хранят по-късно.

При момичетата между 11 и 18 години има разлика в приема на въглехидрати като тези, които ядат по-късно, консумират по-малко въглехидрати като част от дневния си прием. Тези разлики не позволяват да се направят мащабни изводи относно качеството на храненията.

Все пак проучването има някои недостатъци, като възможността от некоректно попълнени дневници и факта, че авторите не са разгледали фактори като пропускането на закуската, физическата активност и продължителността на съня., които може да доведат до оспорване на данните. 

Препоръчителни вечери:

- 6 супени лъжици с мюсли, 1 чаша мляко и една чаена лъжичка сусамова паста.

- сандвич със сирене и 1/4 авокадо.

- салата от картофи и риба тон.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове