Кюрдска групировка пое отговорност за атентата в Турция

Кюрдска групировка пое отговорност за атентата в Турция - картинка 1
Снимка: АФП

Свързаната с Работническата партия на Кюрдистан огранизация „Соколи на свободата“ предупреди туристите да не посещават страната

9/Свързаната с ПКК организация „Соколи на свободата на Кюрдистан“ съобщи на сайта си, че поема отговорност за атентата в Анкара, при който загинаха 28 души, съобщи Ройтерс.


Вечерта на 17 февруари в Анкара беше извършена самоубийствена атака от саможертвен войн срещу военен конвой на фашистката Турска република… Атаката беше извършена от безсмъртния батальон на Соколи за свободата на Кюрдистан“, се казва в изявление на групировката.

Групировката предупредичуждестранните туристи да не посещават Турция, предава АФП.

Туризмът е основна цел, която се стремим да унищожим.

Предупреждаваме чуждестранни и местни туристи да не посещават туристическите райони в Турция. Не сме отговорни за тези, които искат да загинат при атаки, насочени срещу тези райони“, се казва в изявление на групировката.

Според турските власти е възможно да се очакват още атаки.

Съобщението показва, че за атаката е отговорен 26-годишен турски гражданин, роден в източния град Ван. Вчера турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че за атаката е отговорен 24-годишният Салих Несер, човек със сирийски произход, който има връзки с организацията на сирийските кюрди Отряд за защита на народа. Според него атаката е извършена с помощта на Кюрдската работническа партия (ПКК).

До момента са задържани около 60 души във връзка с атентата, като разследването продължава.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове