Кюрдските жени-бойци, които спечелиха битката за Рака

Кюрдските жени-бойци, които спечелиха битката за Рака - картинка 1

Командири от Ислямска държава избягали в Турция

Жени бойци от СДС патрулират улиците в центъра на Рака, забелязаха наблюдатели от Сирийският център за наблюдение на човешките права

Редица командири на "Ислямска държава"(ИД) са се промъкнали в Турция от съседна Сирия, след като джихадистите претърпяха тежки поражения в разкъсваната от война страна, съобщи Центърът, цитиран от Би Би Си.

Неуточнен брой сирийски и чуждестранни джихадисти са избягали от бившите крепости на ИД - Рака и Дейр ез Зор и са пресекли турската граница през последните няколко седмици, посочва неправителствената организация, базирана във Великобритания. За да си осигурят бягство в Турция, джихадистките командири са плащали между 20 000 и 30 000 долара на контрабандисти от райони в северната сирийска провинция Алепо, част от която се контролира от подкрепяни от Турция сирийски бунтовници.

Междувременно в Рака предстои официална церемония по случай освобождаването на града след четиримесечна офанзива на арабско-кюрдски Сирийски демократични сили(СДС) с подкрепата на САЩ. Саудитският в."Оказ" съобщи, че държавният министър по въпросите на Персийския залив към Министерството на външните работи на Саудитска Арабия Тамер ас Сабхан ще присъства на церемонията. Министърът, който вече е в Рака, обсъди с местните власти ролята на Рияд във възстановяването на почти изцяло разрушения града.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове