КЗП спира измамата „Коректна фирма“ ‎

КЗП спира измамата „Коректна фирма“ ‎ - картинка 1
КЗП спира измамата „Коректна фирма“ ‎ - картинка 2

Срещу фалшивия сертификат от месеци текат протести в социалните ‎мрежи

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на фирма да издава на търговци сертификати за коректност по неясни и субективни критерии и може да я глоби с до 30 хил.лв.

Становището на комисията, облечено в юридическа обосновка, накратко означава, че едни гяволи са взимали пари, за дават на някого лепенки за „придобиване“ на напълно несъществуващ сертификат.

Каква е била практиката?

Срещу 77 лв. с доставката, фирми получават стикери, които могат да си залепят на витрините, по бюрата, по колите, по каквото намерят за добре и да твърдят, че са оценени по критерии за качествено извършване на своя бизнес. 

От КЗП казват още, че при изписване на името на фирмата в Google, сред първите резултати излиза връзка към публикувания на официалната страница на „сертифициращата” фирма списък с търговци със статус „коректен”. Само че в реалността този стикер се дава на всеки, който си плати сумата. И дума не може да става за одит, за сертифициране или за гарантиране на каквото и да е качество.

Проверка на КЗП установила, че

сред „удостоените” със сертификата търговци са и такива, които в последната година са били санкционирани от комисията за нарушения на Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Това не е попречило на „печатаря“ на „Коректна фирма“ да им продаде лепенки. Според обяснението на продавача на стикерите „сертифицирането се извършва по предварителна оценка на търговците по специална методика за проверка на клиентските мнения и изследване за безупречна репутация в интернет въз основа на споделените негативни коментари.“ От КЗП коментират обаче, че критериите при прилагания метод за проучване на търговците са субективни. „Всеки човек има различен изказ и може да изрази отрицателно мнение с негативни думи, с ирония, със сложна терминология, а не непременно с думи и изрази с негативно значение.“ – казват оттам.  

С издаването на сертификата фирмата гарантирала единствено, че ползващият го търговец е коректен (макар и съгласно неясните критерии) към датата на предоставянето на удостоверението и година преди нея. Ако впоследствие се появяли негативни коментари за него (но само онлайн), той щял отпадне от „системата за коректни търговци”, но можел да продължи да ползва стикерите (така и така си ги има вече) и съответно те да влияят върху поведението на потребителите, тъй като не подлежат на изземване или на последващ контрол.

На практика и предварителен контрол също не е съществувал.

Като част от брожението срещу тази измама с лепенки, по-евтина и от фалшиво лепене по вратите на стикери на охранителни фирми, ентусиасти започнаха да произвеждат стикери „Некоректна фирма“ и да ги лепят по стъкла и по коли на компании срещу които има както много оплаквания, така и самохвалната лепенка с нулева бизнес стойност.

При вземането на решението КЗП е отчела и факта, че дружеството е рекламирало дейността си в национално представени печатни и електронни медии, като е подтиквало потребителите да предпочитат фирмите, притежаващи такъв сертификат.

На практика се оказва, че фирма, която сама непрофесионално и некомпетентно извършва своята дейност, издава сертификати за коректност на други търговци, обобщават от КЗП.

"Господари на ефира" посветиха цяло предаване по темата, но този път КЗП ги изпревари и ще се получи така, че при излъчването вече ще е ясна и развръзката."

 

 

/10

Коментари 2

  • #2
    Лъчезар Георгиев -

    Сега пробват нова схема - начина е един и същ - обаждат се като бъдещи клиенти искат да правите бизнес - в случая беше за софтуерно приложение . На следващия ден звънят и казват, че са ТАЕН КЛИЕНТ и сте спечелили признание за професионализъм - другите работи са същите - статуетка сертификати ,лепенки само сумата е 170 или 190 лева но .... може да я платите разсрочено - така, че ВНИМАВАЙТЕ!!

  • #1
    Тупаник -

    който е идиот да плаща, да плаща. Бизнес от идиоти се прави. Сега са им резнали нещо, утре ще измислят друго нещо.

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове