Ла Бока - пъстрото сърце на Буенос Айрес

Ла Бока - пъстрото сърце на Буенос Айрес - картинка 1

Шарени къщи, танго на улицата и световноизвестен стадион - един квартал с уникален чар!

Най-известните изображения от Буенос Айрес (може би след тези на танцуващи танго на улицата двойки) са на цветните къщи на квартал Бока. Боядисани в ярки цветове, сякаш закърпени от различни парчета плат, тези къщи ще ви накарат да се усмихнете. Колкото пъстро обаче, мястото е и противоречиво и едно от най-опасните в аржентинската столица, пише peika.bg.

Името на квартала идва от факта, че се намира до устието (на испански – boca) на река Риачуело.

Уникалният стил на улиците и къщите пък се дължи на факта, че първите заселници тук са били от Генуа, Италия. И наистина, ако за малко забравите географските координати, на които се намирате, може да ви се стори, че сте попаднали в Италия.
Всъщност една позабравена страница от историята на Ла Бока, е че през 1882 г. жителите му се вдигат на бунт и обявяват независимост от Аржентина, като издигат флага на Генуа. Успехът им бил твърде краткотраен.


Туристическите зони в Ла Бока са сравнително безопасни – улица Caminito с къщите на творците, няколко кафенета и реката, по която можете да си направите разходка с лодка.


Само на две пресечки встрани обаче попадате в едни от най-опасните зони на Буенос Айрес. И до днес не спира потокът от новини за туристи, заплашени с нож/пистолет и ограбени от тъмни субекти съвсем малко встрани от туристическата зона. Изводът: Бъдете разумни и се движете само по утвърдените маршрути.


В Ла Бока се намира прочутият стадион Ла Бомбонера на отбора Бока Джуниърс, има и няколко галерии, както и неизброими двойници на Марадона.


Макар кварталът да се посещава от хиляди туристи, той си остава беден и непрестижен – какъвто е бил при създаването си като дом на работниците от корабите, акостиращи в устието на реката. Вероятно ще е едно от най-странните, но и най-запомнящите се преживявания в Аржентина.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове