Лавров: Няма да има план "Б" за спиране на огъня в Сирия

Лавров: Няма да има план "Б" за спиране на огъня в Сирия - картинка 1

Москва заяви, че процесът на прекратяване на огъня е в ход

5/Няма план "Б" на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия и не се планира да има. Това заяви пред журналисти руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс", предава "Dnes.bg".

На 22 февруари САЩ и Русия направиха съвместно изявление, че на 27 февруари в полунощ влиза в сила прекратяване на огъня в Сирия, като условията на примирието засягат всички враждуващи страни с изключение на терористични групировки като "Ислямска държава" и сирийския клон на Ал Кайда Джебхат ан Нусра (Фронт на победата).

По-късно САЩ обявиха, че готвят "план Б", в случай  че примирието не бъде приложено в набелязания срок. Те обаче не са разкрили официално съдържанието на своя алтернативен проект, посочва ТАСС.

Запитан да коментира този план, Лавров каза, цитиран от ТАСС: "За план "Б" всички казаха, че няма и няма да има. Нито от страна на Русия, нито от страна на САЩ."

Руското външно министерство заяви, че процесът на прекратяване на огъня в Сирия е в ход "независимо от опитите на някои американски служители да го саботират", предаде Ройтерс. Говорителката Мария Захарова каза пред журналисти, че Москва и Вашингтон си разменят информация по плана за примирие. Тя добави, че прекратяването на огъня няма да засегне групировки, които не са заявили намерение да се включат в примирието. "Става дума за примирие между Дамаск и опозиционни групи, които трябва да се регистрират в съответните руски и американски пунктове, за да заявят участие", посочи Захарова. Групировките, които не го направят, няма да попадат под действието на примирието.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове