Le Parisen: Полицаи от мюсюлмански произход призовават да се убиват евреи

Le Parisen: Полицаи от мюсюлмански произход призовават да се убиват евреи - картинка 1

Еврейската общност е подложена на атака от страна на полицията във Франция

Френският вестник „Le Parisen” разкри поверителен доклад на полицейското разузнаване. Тревожни констатации и мнения на полицаи-мюсюлмани излязоха наяве и са повод за притеснения, че в силите на реда терористите има вече "пета колона". В доклада са описани случаи, при които полицаи отказват да защитават синагоги и всякакъв вид еврейски институции. Описана е и реална случка след атентата в редакцията на "Шарли Ебдо", когато са отказали и да запазят мълчание в памет на еврейските жертви от тероризъм.

Тревожният извод от френския доклад е, че в силите за сигурност на страната, но вероятно и на съседна Белгия, има назначени хора, очевидно нелояни към основни принципи, върху които е изградено френското общество - равенство, хуманизъм, отричане на расизма, ксенофобията и антисемитизма. Създателите дори споменават формиране на "клетки" на неподчинение в полицията, които отказват да изпълняват професионалните си задължения, подбудени именно от омраза и презрение към определени религиозни символи и институции - най-често юдейски, но също и християнски.

И антиеврейските настроения сред тези клетки се разрастват. Засечени са коментари на френски полицаи в социалните мрежи, които доказват негативно отношение към друговерците. В доклада се казва, че всичко това поражда сериозни притеснения, тъй като еврейската общност е преживяла серия от терористични атаки. Французите помнят случая с младия евреин Илан Халими, който през 2006 бе изтезаван  до смърт от една банда, отвлякла го с убеждението, че "евреите са богати". Особено в кризисни времена клишето за "богатия евреин" често се използва като предлог за антисемитски изстъпления.

Докладът припомня и друг случай: на 19 март 2012 г. ислямистът Мохамед Мерах атакува еврейско училище в гр. Тулуза. Тогава при нападението загинаха 30-годишния равин Йонатан Сандлер и неговите синове - 4-годишния Габриел и 6-годишния Аре. Година по-късно жена, въоръжена с нож, се опита да атакува и да прободе 16-годишен ученик, излизащ от същото еврейско училище "Оцар а-Тора".

През 2014 г. бе открита стрелба пред Еврейския музей в Брюксел. Две жени и един мъж бяха убити, предизвиквайки шок сред еврейската общност и в цяла Белгия в деня преди европейските избори.

При всички подобни случаи представители на мюсюлманските общности в съответните страни са демонстрирали злорадство и възторг от действията на нападателите. Оказва се, че сред радващите се е имало и служители на реда, които дори са декларирали отноението си в статуси и коментари в социални мрежи.

Полицаи с мюсюлмански произход са участвали в множество антисемитски прояви. В коментарите им не липсват фрази, като „Израелски убийци“, „Защо ме карат да ходя да ги защитавам, срамувам се да нося тази гадна униформа“ и други подобни.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове