Легенда за горгоната Медуза описва място в Перу?

Легенда за горгоната Медуза описва място в Перу? - картинка 1

Статуя на Медуза се намира в центъра на подземния лабиринт

През VIII в. пр.н.е. гръцкият поет Хезиод в своята поема „Теогония“ е описал място на края на земята. Там живеят горгоните, бог Атлант (Атлас) е приел образа на гигантска планина, а в огромната пропаст бушува море.

Описанието на Хезиод напомня развалините на загадъчния лабиринт Чавин де Уантар в перуанските Анди, смята д-р Енрико Матевич, професор по физика от Федералния университет на Рио де Жанейро.

През 2011 година д-р Матевич написал книгата „Пътешествие в митологичната преизподня“, където изказал хипотезата, че в пътешествията на гръцкия герой Одисей иде реч за Южна Америка.

Част от книгата е посветена на анализ на сходствата между Чавин де Уантар и описанията на Хезиод. Географското описание на Хезиод съответства на това място. Освен това артефактите в храма и местните легенди намират съответствие в гръцкия мит.

Географски сходства

Там се намират в съседство, един покрай друг наредени,

и начала, и предели: на черната твърд и на Тартар,

още на морската пустош и Звездния свод на небето –

даже безсмъртните тръпнат пред тяхната тягостна плесен;

пропаст дълбока там има и цяла година не можеш

стигна до дъното, щом през вратата преминеш отвътре –

буря след буря жестока насам и натам те подхвърля;

чак в боговете безсмъртни такова небивало чудо

ужас вселява.

Матевич смята, че това може да е описание на река Амазонка или на опасен път през океана в Южна Америка, след който е последвало пътешествие по Амазонка към Понго де Мансенриче – дълбок и тесен каньон на река Мараньон. В горното течение на Мараньон често възникват опасни водовъртежи.

В подножието на Андите е разположен дворецът Чавин де Уантар. Възможно ли е това да е „жилището на мрачната Нощ“ и обителта на горгоната, а Атлант – Япетовият син – да са Андите?

Скулптура на плашещото божество в центъра на лабиринта от руини на Чавин де Уантар всъщност е горгоната от гръцкия мит, смята Матевич.

Артефактите

Статуя на Медуза се намира в центъра на подземния лабиринт на колона с височина 4,5 м. Около двореца са разположени каменни глави.

Над горгоната има малка стая за жертвоприношения, откъдето кръвта на принесените в жертва се стичала в устата на божеството.

Матевич е описал своите впечатления за посещението на това място: „Видях внушителен по размери каменен стълб… Представих си колко ужасно изглежда, залят с кръв. Ако страданията са способни да оставят отпечатък върху камъка, този стълб въплъщава всички ужаси на ада.“

Скулптурата напомня открити в Европа изображения на Медуза. Матевич привежда цитати от други специалисти, които също отбелязват това странно сходство.

Например антропологът Хосе Имбелони през 1926 г. сравнил статуята в Чавин де Уантар с главата на горгоната в храма Сиракуза в Сицилия. Имбелони обяснявал сходството с това, че статуята на южноамериканското божество има гръцки произход.

Точната възраст на Чавин де Уантар е неизвестна. Матевич казва, че по предварителни оценки най-древните му части може да датират от 1300 г. пр.н.е. Възрастта на чавинската култура датира от 1600 г. пр.н.е.

Изображения на горгоната в Америка и Средиземноморието. 1. Атина. 2. Колумбия. 3. Сицилия. 4. Перу.

Източник: megavselena.bg

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове