Лех Валенса: Направих грешки, но не съм бил доносник!

Лех Валенса: Направих грешки, но не съм бил доносник! - картинка 1

Бившият полски президент беше обвинен, че е работил за комунистите през 70-те години

5/Бившият президент на Полша Лех Валенса отговори на разкритията, според които е сътрудничил на комунистическите тайни служби през 70-те години на миналия век.

"Не се оставих да бъда пречупен през декември 1970 г., нито съм сътрудничил със Службата за сигурност. Никога не съм вземал пари, нито съм изготвял писмени и устни доклади", написа Валенса в блога си, цитиран от "OffNews"

"Допуснах грешка, но не такава, за каквато се говори. Дал съм дума да не правя разкрития. Със сигурност не и сега. Освен ако други не го направят. Човекът, който е в основата, е още жив. Той трябва да разкрие истината и аз разчитам на това", посочи Валенса.

Информацията за това, че Лех Валенса е бил агент на комунистическите тайни служби се появи, след като от дома на вдовицата на последния комунистически външен министър Чеслав Кишчак бяха конфискувани документи, доказващи, че бившият полски президент е бил агент с името Болек между 1970 г. и 1976 г.

Информацията обяви директорът на полския Институт за национална памет Лукаш Камински, който заяви, че експерт по архивите е потвърдил автентичността на откритите документи. 

Камински допълни, че сред документите има и съгласие за сътрудничество, под което Валенса се е подписал лично - както с истинското си име, така и с псевдонима си. 

Лех Валенса призна преди години, че когато е бил работник и противник на режима, е подписал документ в полицията след едно от задържанията си.

Той обаче е категоричен, че никога не е бил наистина агент на комунистическите тайни служби.

Предполагаше се, че Лех Валенса е прекъснал връзките си с комунистите няколко години преди стачката на пристанището в Гданск през 1980 г. Протестът довежда до зараждането на независимия профсъюз „Солидарност“, оглавен от Валенста, което бързо го прави известен по света.

През лятото на 1989 г. "Солидарност" спечели убедително изборите в Полша. За първи път в историята на социалистическия лагер комунистическа партия загуби изборите.

Валенса е смятан за символ на демократичните промени както в Полша, така и в цяла Източна Европа.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове