Лесин, човекът за неформална връзка между Москва и Вашингтон, е бил убит

Източник от американското разузнаване опровергава версията, че е починал от сърдечен удар

8/ Бившият руски министър Михаил Лесин, който бе открит мъртъв в хотел във Вашингтон преди четири месеци, е бил неформалният канал между Вашингтон и Москва. Това сензационно разкритие са направили източници от американското разузнаване пред френския вестник "Фигаро", цитиран от БГНЕС. Новината идва 4 месеца след мистериозната смърт през ноември миналата година във Вашингтон и очертава

хипотезата за политическо убийство.

Това става и само няколко дни, след като американският съдебен лекар съобщи, че бившият министър е бил жертва на жестоки удари по главата, врата, ръцете, гърдите и краката. По този начин на практика се опроверга официалната информация, разпространена след кончината на Лесин, че той е починал от сърдечен удар. Новината за смъртта, в следствие на сърдечен удар бе разпространена веднага от „Russia Tuday“, която тогава се позова на източници от семейството на починалия. Въпросът, който сега се поставя е,

защо тази информация става публична именно днес, след като следите от ударите са били констатирани още при откриването на тялото.

Според „Ню Йорк таймс“ смъртта на Лесин е станала след избухването на кавга вечерта преди откриването на неговото тяло на 5 ноември. Скарването се случва преди той да се прибере в хотелската стая. Според камерите в хотела Лесин е влязъл в хотела с разрошена коса.

В същото време в Москва реакциите са доста дискретни. „Не сме получили никакви подробни информации, за да анализираме ситуацията“, бе краткият коментар на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Според източници близки до американското разузнаване, които са предали информацията на „Фигаро“,

„Михаил Лесин е бил неформален ключов канал за контакти между американската администрация и руското управление както при Елцин, така и при Путин“.

Ситуацията около смъртта на Лесин предизвиква съмнения сред американското разузнаване, независимо от това, че то не е направило все още своите заключения, каза още източникът.

Бившият министър се установи в САЩ през месец септември при все още неясни обстоятелства. Без отговор остават въпросите дали е бил готов да даде взривоопасни и неудобни информации за Кремъл и затова да е станал жертва на руските служби. Ден след смъртта на Лесин се появиха спекулации в печата, те се възобновиха след последните разкрития.

Михаил Лесин бе назначен начело на министерството на печата, за да организира бруталния контрол върху медиите.

Той бе основният идеолог за налагането на цензура и натиск срещу журналистите и по тази причина си спечели прякора Булдозера. Лесин бе бащата на медийния продукт „Russia Today“ - бебето, с което беше горд, въпреки обвиненията, че този канал се използва за пропаганда. След като напусна поста си, известно време той беше в неясна позиция поради вътрешните сблъсъци в Кремъл, след което бе назначен начело на „Газпром медия“. Този пост той напусна в началото на 2015 г.

Според руските медии Лесин е изпаднал в тежък конфликт с Юрий Ковалчук, един от основните акционери в „Газпром“

и един от най-близките членове на кръга на Путин. Според твърденията на някои медии Лесин сам е избягал в САЩ. „Той знаеше повече, от когото й да е за черната страна на системата“, каза пред Ню Йорк таймс“ специалистът по Русия Карен Давиша, автор на книгата „Клептокрацията по време на Путин“.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове