Лидерите на ЕС не се разбраха за мигрантите

Лидерите на ЕС не се разбраха за мигрантите - картинка 1

Единствената постигната договорка е за това, че ЕС трябва да си сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса

Лидерите на страните членки на Европейския съюз не успяха да постигнат сериозен напредък в изглаждането на различията си за мигрантите по време на неформалната среща на върха в австрийския град Залцбург снощи, като разговорите по темата продължават и днес.

Единствената постигната договорка е за това, че ЕС трябва да си сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса, съобщиха рано тази сутрин участници в срещата, цитирани от световните информационни агенции.

Изразена е била подкрепа за разговори между ЕС и Египет и за среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството по въпроса с мигрантите и икономическото сътрудничество, която би могла да се състои през февруари в Египет.

Италия, Австрия и няколко централноевропейски страни са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на ЕС. Те същевременно отхвърлят всякакви опити за преразпределяне на мигрантите в рамките на съюза. 

Други правителства искат решаване на този проблем, опасявайки се, че той ще помогне на популистките партии да спечелят значително влияние в изборите за Европейски парламент следващата година.

Някои страни пък се противопоставят на плановете за разширяване на пълномощията и персонала на агенцията по охрана на външните граници на ЕС "Фронтекс".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове