Лидерите на ЕС одобриха започване на преговорите с Албания и Северна Македония

Лидерите на ЕС одобриха започване на преговорите с Албания и Северна Македония - картинка 1

Все още няма обявена дата за официалното стартиране на процеса, който може да продължи до няколко години

Ръководителите на страните от Европейския съюз одобриха започването на преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС. Решението за започване на преговори беше договорено във вторник от министрите от ЕС по европейските въпрос.

Заради пандемията от коронавирус заседанието на върха на ЕС се проведе под формата на видеоконференция. На тази карта можете да проследите данните за разпространението на заразата в света.

Решението е поредната стъпка напред от дългогодишния процес, през който двете държави преминават в опита си да се присъединят към блока. През годините се получаваха множество забавяния породени от несъгласието между държавите членки относно готовността за присъединяването на Тирана и Скопие.

Все още няма обявена дата за официалното стартиране на процеса, който може да продължи до няколко години, преди официалното присъединяване. Пред Свободна Европа дипломати коментираха, че преговорите ще започнат най-рано през есента, а кризата с коронавируса може да доведе до още по-голямо забавяне.

За последно стартирането на преговорите беше забавено по инициатива на Франция с подкрепа от Нидерландия и Дания, които поискаха допълнителни реформи, с цел Албания и Северна Македония да се приближат до стандартите на ЕС по отношение на управлението, правосъдната система и икономиката.

През октомври френският президент Еманюел Макрон поиска и да бъде променена процедурата за прием на нови държави в ЕС, която сега, макар да позволява спиране, не може да бъде върната назад при необходимост.

„Вижте, Македония дори си смени името, но има още работа по върховенството на закона. За Албания бих казал, че ще е нужно още време предвид какво има да се свърши“, каза при последното отлагане премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Според други държави в блока обаче бързото присъединяване на двете държави ще осуети опитите на Русия и Китай да разширят влиянието си на Западните Балкани.

Северна Македония приветства решението на лидерите на ЕС и обяви, че това ще помогне на страната да се концентрира изцяло върху справянето на кризата с коронавируса.

Заради блокирането на преговорите през октомври премиерът Зоран Заев подаде оставка и поиска предсрочни избори в страната, които трябваше да се проведат на 12 април, но заради пандемията бяха отложени.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове