Лидерите на ЕС се събраха на неформална вечеря София

Лидерите на ЕС се събраха на неформална вечеря София - картинка 1

Днес в НДК започва срещата на върха ЕС - Западни Балкани, в която участват лидерите на 32 държави

Всички лидери на Европейския съюз бяха посрещнати един по един от домакина на неформалната вечеря - премиера Бойко Борисов. Заедно с него бе и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини също бяха в зала "Джон Атанасов" в "София Тех парк", където се проведе вечерята.

Европейските лидери постигнаха съгласие за "единен подход" за запазване на ядрената сделка с Иран и подкрепа на европейските компании, засегнати от решението на Вашингтон за повторно налагане на санкциите срещу Техеран, предаде БНР.

Реакцията на Брюксел идва, след като американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от споразумението.

По време на вечерята, продължила до късно тази вечер, държавните ръководители на страните от Съюза са одобрили план за справяне с търговските тарифи, които Тръмп заплашва да наложи върху европейския внос на стомана и алуминий.

Политическият елит на ЕС се събра в София за срещата на върха, посветена на Западните Балкани - първата по рода си от 15 години. Лидерите на 34 държави ще седнат на една маса. 
Интересът към форума е голям - 960 журналисти от Европа и от целия свят отразяват събитието.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обмениха мнения по изразените позиции в рамките днешните събития, съпътстващи срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Те подчертаха като изключително важно, че държавите-членки са припознали темата за Западните Балкани като ключова за сигурността и бъдещето на целия континент.

Като най-важни теми при обсъжданията се очертаха отношенията на ЕС с Иран, Израел и САЩ
Доклади за Иран представиха френският президент Еманюел Макрон и федералният канцлер на Германия Ангела Меркел.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също представи специален доклад за възможните последици от промяната в отношенията между САЩ и Иран върху всички европейски дружества.

Той коментира темата непосредствено преди пристигането си у нас.

"Смятаме, че да се постави край на това споразумение, застрашава сериозно мира в този неспокоен регион. Бих искал тази вечер да постигнем съгласие по обща, консенсусна позиция по отношение на нашите връзки със Съединените щати в контекста на техните отношения с Иран. Средствата ни са налични и ние ще ги използваме. Не трябва обаче да крием, че те са ограничени. Но със сигурност ще ги използваме изцяло." - увери Юнкер. 

Основните въпроси, които вълнуват Европа преди днешната среща са свързани с непосредствените резултати от форума: Ще постигнат ли политическо съгласие лидерите? Ще се превърне ли интеграцията на 6-те държави от региона в необратим процес и ще подпишат ли политиците декларация, която да даде началото на Софийския план за Западните Балкани - това са въпросите днес?

Сериозни мерки за сигурност предприема полицията в София, заради срещата на върха ЕС - Западни Балкани, в която участват лидерите на 32 държави.

От МВР предупреждават, че заради придвижването на делегациите ще имазадръствания в столицата и апелират към хората да се придвижват с метрото, предаде БНР.

Срещата ще бъде съпроводена от национален протест на превозвачите. Целта е в деня, когато в столицата се провежда събитието, лидерите на Общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промените свързани с командировъчните и почивките на международните превозвачи.

Още два протеста са насрочени за днес. Музикалните състави на Българското национално радио продължават протестните си действия с митинг-концерт пред Войнишкия мемориал пред Националния дворец на културата с искане за увеличение на възнагражденията.

Също пред НДК ще има и протест с искане да се спре унищожаването на реките.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове