Лидерът на крайнодесните в Австрия напусна правителството

Лидерът на крайнодесните в Австрия напусна правителството - картинка 1

Страната е на ръба на предсрочни избори

Дни преди изборите за Европейски парламент Австрия е на прага на предсрочни избори, след като скандал с обсъждане на корупционни схеми предизвика оставката на вицеканцлера Ханс-Кристиян Щрахе. Лидерът на крайнодясната Партия на свободата обяви след среща с канцлера Кристиян Курц, че напуска поста.

Още няма официално изявление на Курц, но медиите във Виена коментират, че най-вероятно той ще предпочете предсрочни парламентарни избори, отколкото да продължи да управлява с компрометираните националисти.

"Това е огромен скандал. Това е и краят на Хайнц-Кристиян Щрахе", заяви политическият анализатор Томах Хофер.

Евродепутатът и лидер на либералите в Европарламента Ги Верхофстад написа в "Туитър:

"Скандалът "Ибисагейт" в Австрия изтъква колко е важно да има свободни медии, както и предостави доказателства, че крайната десница в Европа заговорничи с руснаците за подкопаване на нашите либерални демокрации".

На пресконференцията днес Щрахе призова канцлера да съхрани правителството - "за да не стане жертва на тази кофа с помия" и обяви, че партията му предлага на негово място да застане Норберт Хофер. Той е министър на строителството и инфраструктурата и кандидат за президент на страната, който спечели първия тур и накара разнородни партии да се обединят срещу него на втория, за да не го допуснат до най-високия пост в държавата.

Политическото земетресение бе предизвикано от съвместна публикация на германските "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг".

Те разпространиха късно в петък видеозапис от лятото на 2017 г. (половин година преди Партията на свободата да влече в правителството).

На видео записа от юли 2017 г., разпространен от германските издания сп. "Шпигел" и в. "Зюддойче цайтунг", се вижда как Щрахе и Йохан Гуденус от ръководството на неговата Партия на свободата (и настоящ председател на парламентарната група) разговарят с жена, която се представя за племенница на руски олигарх.

В разговора, проведен във вила в испанския курорт няколко месеца преди идването на партията на власт, Щрахе предлага на компанията, за която става дума, държавни строителни поръчки за пътища при завишени цени в замяна на това да получи помощ за Партията на свободата. Щрахе казва също, че иска всичко да бъде законно.

Жената казва, че иска да инвестира в Австрия стотици милиони евро, Щрахе и Гуденус обсъждат какви възможности има за това. "Рускинята" и партньорът ѝ споменават и овладяване на 50% от собствеността на "Кронен Цайтунг" - най-влиятелният австрийски таблоид, и подкрепа от вестника за кампанията на паритята.

"Ако тя превземе "Кронен Цайтунг" три седмици преди изборите и ни изкара на първо място, можем да говорим за всичко", цитира "Шпигел" думите на Щрахе, който допуска по този начин да спечели 34% от гласовете. Искам "да изградя медийна среда като Орбан", допълва той.

Щрахе дори предлага жената "да регистрира компания като "Щрабаг". "Всички правителствени поръчки, които сега отиват при "Щрабаг", ще дойдат при вас", казва бъдещият вицеканцлер на Австрия.

В разговора той казва още, че богати дарители на Партията на свободата, превеждат 1-2 милиона евро чрез "асоциация", за да прикрият произхода им.

"Това е благотворително сдружение, което няма нищо общо с партията. По този начин средствата се отчитат пред Сметната палата на Австрия".

В страната се изисква регистриране на всяко дарение за партия над 50 000 евро, а Партията на свободата не е отчитала такива от 2012 г. насам, пише "Зюддойче цайтунг".

Канцлерът Себастиат Курц и коалиционният му партньор Щрахе.

© Reuters / Канцлерът Себастиат Курц и коалиционният му партньор Щрахе.

 

Не е ясно кой е организирал срещата. Щрахе и Гуденус потвърждават пред "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг", че са присъствали на нея, но и изтъкват, че на няколко пъти казали, че каквото и да се предприеме, трябва да се спазват регулациите и законите на Австрия.

Вицеканцлерът на днешната пресконференция в компанията на Норберт Хофер (вляво) и външният министър Карин Кнайсъл (вдясно от Щрахе), на която Владимир Путин кумува на сватбата ѝ през август миналата година.

© Reuters / Вицеканцлерът на днешната пресконференция в компанията на Норберт Хофер (вляво) и външният министър Карин Кнайсъл (вдясно от Щрахе), на която Владимир Путин кумува на сватбата ѝ през август миналата година.

"Говори се, че това е операция на спецслужби", каза още Щрахе на пресконференцията.

Според него от известно време била в ход кампания за дискредитирането му. Той настоя, че само веднъж се е виждала с жената от видеото, че не са последвали никакви дарения след срещата и че непрекъснато е настоявал по време на разговора да се спазва закона в Австрия.

Щрахе каза също, че срещу него са използвани "методи като тези на Зилберщайн", имайки предвид афера от парламентарните избори през есента на 2017 г. В заключителната фаза на кампанията се появиха нападки срещу Курц и неговата дясноцентристка партия под формата на публикации във "Фейсбук", уж идващи от името на Партията на свободата. Разследване на две австрийски издания показа, че това е операция за очерняне на политически противник, водена от Тал Зилберщайн, политически консултант на Социал-демократическата партия.

Но вицеканцлерът призна също, че на разговора във вилата в Ибиса през 2017 г. е бил пиян и се е правил на мъжкар като глупов тийнейджър, за което се извинява на всички, които са се почуствали разочаровани и наранени.

"Беше глупаво, беше безотговорно и беше грешка", допълни той и помоли жена си да му прости.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове