Лиляна Павлова: Протестите днес са като да се оплачеш на арменския поп

Лиляна Павлова: Протестите днес са като да се оплачеш на арменския поп - картинка 1

Днес се провеждат общо 9 протеста, включително две масови шествия. Или може би 11...?!

Протестите, организирани точно в деня, когато е предвидена церемонията по поемането на председателството на Съвета на ЕС от България, са "малко като да се оплачеш на арменския поп".

Това коментира министърът, отговарящ за европредседателството, Лиляна Павлова в четвъртък пред бТВ, цитирана от Медиапул.

Както е известно, по-късно през деня ще се проведат общо 9 протеста, включително две масови шествия – срещу и в подрепа на решението на правителството от 28 декември да даде "зелена светлина" за строежи на ски съоръжения в 48% от Национален парк "Пирин".

"Нека протестират, ние сме демократична държава, няма какво да крием, всеки има право да изрази мнение, след като е решил, че точно днес е деня", прояви снозхождение  Павлова, допускайки обаче че концентрцията на демонстрации може да ги обезсмисли.

"Дали няма малко да се припокрият и взаимоизядат? Има го този вариант. Но щом искат да протестират, нека. Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп", добави евроминистърът.

Без да уточни думите си, тя сподели, че броят на протестите вече бил набъбнал до 11, което било знак, че "искаме да дадем най-доброто от себе си".

Според нея "е прекалено" да се протестира в момента за проблеми във вътрешнополитически план, но отново заяви: "Нека протестират. Председателството не е нито на правителството, нито на някой от нас, нито мое лично, то е на всички българи". 

Същата фраза преди ден използва и премиерът Бойко Борисов, възстановявайки "несправедливостта" със сваления билборд на протестиращите за заплати полицаи, който трябваше да информира чуждите делегации, че основната заплата в МВР е 340 евро.

По отношение на зачестилите тежки престъпления от началто на годината, Павлова демонстрира увереност, че нито криминогенната обстановка, нито протестите можели да влошат имиджа на България пред Европа, тъй като това били вътрешни проблеми.

Тя обаче все пак уточни, че очевидно има политически опит за дискредитиране на упралвението: "Дискредитирането на правителството е политическа заявка на опозицията или на определени групи хора и това е тяхно право, ако те имат това желание. Но дискредитирането на правителството самоцелно за натрупване на краткосрочен политически дивидент носи изключително негативен отзвук върху държавата."

По повод на убийството на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов тя коментира, че "прикачването му към председателството, търсенето на дълбока конспирация е контрапродуктивно".

"Спокойствието и сигурността на държавата не са под въпрос и не трябва да се насажда притеснение. Нека не всяваме паника", влезе в общия тон за стабилност на управляващите Павлова, предлагайки на гражданите "да фокусираме усилията си в нещо позитивно". 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове