Лиляна Павлова: С тол таксите очакваме приходите в бюджета да скочат двойно

Лиляна Павлова: С тол таксите очакваме приходите в бюджета да скочат двойно - картинка 1

Тол таксите няма да се отнасят за превозните средства до 3,5 т.

Около 17 000 км. от републиканската пътна мрежа ще са пътища, за които ще се дължат винетки или тол такси, това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството – Лиляна Павлова, цитирана от БТА. Останалите 3000 км., които са малки, локални пътища, за които няма генериран транзитен трафик и нямат алтернатива за достъп до определено населено място, няма да се дължи такава такса.

Министърът също заяви, че с поскъпването на винетките от началото на година, се очаква в държавната хазна да влезнат 250-260 млн. лева, което ще бъде увеличение с около 20% спрямо миналогодишните постъпления.

С поетапното въвеждане на тол таксите в страната, се очаква приходите от такси за използване на пътищата да скочат двойно или тройно.

Според замисления модел на тол таксите, тежкотоварните превозни средства, до 3,5 т., ще плащат на изминато разстояние, докато

за превозните средства под 3,5 т. ще останат само винетните стикери, които обаче ще станат електронни.

Според Павлова:  .„2015 година приключи като най-силната година от гледна точка на строителство и инфраструктура.“ Предава агенция Фокус.

Министърът заявява, че тази година ще се продължи и с поддържането на малките пътища – приоритетно в Северозападна и Северна България.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове