Литва, Латвия и Полша призоваха да не се строи „Северен поток 2“

Литва, Латвия и Полша призоваха да не се строи „Северен поток 2“ - картинка 1

Председателите на парламентите на Литва, Латвия и Полша днес подписаха съвместно изявление, с което апелират страните от ЕС да не участват в проекта "Северен поток 2", предаде Дойче веле."Този проект е представен като бизнес начинание, но несъмнено е политически инструмент, който ще увеличи зависи…

Председателите на парламентите на Литва, Латвия и Полша днес подписаха съвместно изявление, с което апелират страните от ЕС да не участват в проекта "Северен поток 2", предаде Дойче веле.

"Този проект е представен като бизнес начинание, но несъмнено е политически инструмент, който ще увеличи зависимостта на Европейския съюз от един източник на енергия - Русия", се казва в документа, откъси от който са публикувани на сайта на литовския Сейм.

"Северен поток 2" трябва да се разглежда в по-широкия контекст на враждебните действия от страна на Русия в киберпространството и военната й активност, посочват парламентаристите от трите държави.

В подкрепа на аргумента, че Москва използва газовите доставки като политически инструмент, те напомнят за решението на руската страна да прекрати транзита през Украйна.

През февруари седем германски политици - депутати от ЕП и от Бундестага, представители на германския Християндемократически съюз, на "зелените" и на Свободната демократична партия, също се обявиха против строителствотона газопровода "Северен поток 2". 

Авторите на документа подчертават, че реализирането на проекта влиза в противоречие с политиката на ЕС в сферата на енергетиката и с принципа на солидарност с партньорите. Те предупреждават, че ако "Северен поток 2" не бъде спрян, това ще доведе до разделение в ЕС и загуба на доверие.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове